Plaats: Squaw Valley, California, VS
Datum: 18-28 februari 1960
Aantal deelnemende landen: 30
Aantal deelnemende atleten: 665, van wie 143 vrouwen
Officieel geopend door: Richard M. Nixon, vice-president van de VS
Olympische eed afgelegd door: Carol Heiss (kunstrijdster)
Laatste fakkelloper: Kenneth Henry (schaatser)
Aantal Nederlandse deelnemers: 7, van wie 2 vrouwen
Nederlandse vlaggendrager: Kees Broekman (schaatser)

De manier waarop Squaw Valley in 1955 de Winterspelen van 1960 kreeg toegewezen, zal wel de zonderlingste uit de Olympische historie blijven. De IOC-leden lieten zich inpalmen door ene Alexander Cushing die in een afgelegen gebied in Californië grote stukken land bezat en een manier zocht om die te ontsluiten. Cushing was een jurist met een groot oratorisch talent. Hij schilderde het gebied, dat hij de romantische naam van 'Dal van de Indianenvrouw' gaf, af als een sprookje. En dat was het in 1955 ook wel, want het bestond uit zegge en schrijve één toeristenhotel.

Maar de IOC-leden slikten het hele verhaal van deze in wezen grondspeculant. Niemand nam in die dagen kennelijk nog de moeite ter plekke te gaan kijken. Toen de Spelen eenmaal aan Squaw Valley waren toegewezen, rolden miljoenen dollars aan subsidies voor de accommodaties Cushings kant op. Die wilde ze iets te gretig te eigen bate aanwenden, reden waarom men hem met enige spoed uit het organiserend comité verwijderde.

Maar alles kwam toch nog goed. De accommodaties verrezen op tijd en waren dicht op elkaar gebouwd, zodat iedereen vrijwel alles kon volgen. Walt Disney zelf ontwierp de sfeervolle openingsceremonie en zo werd het toch allemaal nog een sprookje. Medailles waren er voor kunstrijdster Sjoukje Dijkstra (zilver) en voor schaatser Jan Pesman op de vijf kilometer (brons). Voor de vierde en laatste maal nam Kees Broekman aan de Spelen deel. Schaatsen voor vrouwen werd voor het eerst officieel in het Olympisch programma opgenomen en het leverde meteen een zeer grote figuur op: de Russin Lydia Skoblikova, die de 1500 meter en drie kilometer won. In 1964 zou ze op alle vier de afstanden goud veroveren.

Medailleoverzicht

1. Sovjet-Unie 7 5 9
2. Duitsland 4 3 1
3. Verenigde Staten 3 4 3
4. Noorwegen 3 3 0
5. Zweden 3 3 2
6. Nederland 0 1 1

Nederlandse erelijst


Goud (0)

Zilver (1) 
Kunstrijden: Sjoukje Dijkstra

Brons (1)
Schaatsen: Jan Pesman, 5000 meter

Gerelateerde artikelen:
Schaatsen: Oud-schaatser Jan Pesman overleden