Genomineerden Sportvrouw van het Jaar 2018

Anna van der Breggen 600 - kopie

Anna van der Breggen

Als klimster, tijdritspecialiste en klassementsrenster heerst Anna van der Breggen (28) in 2018 bij de voorjaarsklassiekers. De renster van Boels Dolmans Cycling Team wint de Strade Bianche, de Ronde van Vlaanderen, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Na onder andere tweede plaatsen bij het EK tijdrijden en in La Course bekroont ze haar seizoen in Innsbruck met een zilveren medaille op het WK tijdrijden en met haar eerste wereldtitel op de weg. Na een solo van 40 kilometer finisht Van der Breggen met een voorsprong van bijna vier minuten op de Australische nummer twee, Amanda Spratt.

Jorien ter Mors 600 - kopie

Jorien ter Mors

In PyeongChang verovert Jorien ter Mors (28) bij het langebaan schaatsen het Olympisch goud op de 1000 meter in een Olympisch record van 1.13,56. Een paar dagen later behaalt zij met de shorttrack dames in de relay de bronzen medaille, waarmee ze als eerste vrouw in de geschiedenis op twee verschillende disciplines een Olympische wintermedaille wint. Na haar olympisch succes laat Ter Mors ook haar klasse zien bij de WK sprint op de langebaan, in China. Ze weet het goud binnen te slepen en is pas de tweede Nederlandse wereldkampioene op de sprintvierkamp, na Marianne Timmer in 2004.

Suzanne Schulting600

Suzanne Schulting

Een historische zege tijdens de Olympische Spelen 2018 in PyeongChang komt voor rekening van Suzanne Schulting (21). Niet eerder won een Nederlandse shorttrackschaatser een gouden plak, maar zij doet het: bij de 1000m staat Schulting op het hoogste treetje van het podium op Medal Plaza. Dit goud volgt op een eerste medaille – het brons - met het dames relayteam op de 3000m, twee dagen eerder. Voorafgaand aan de Spelen wint Schulting het zilver op de 1000m op de EK. Na de Spelen sluit ze het winterseizoen op de WK samen met de andere TeamNL shorttracksters af met een zilveren medaille op de relay. In het nieuwe seizoen 2018-2019 laat Schulting direct zien dat ze het niet verleerd is: ze start met verschillende medailles bij de eerste wereldbekerwedstrijden.

Annemiek van Vleuten600 - kopie

Annemiek van Vleuten

Wielrenster Annemiek van Vleuten (36) begint haar seizoen binnen. Op de WK baanwielrennen in Apeldoorn bemachtigt ze het zilver op de individuele achtervolging. Na verschillende podiumplekken in de voorjaarsklassiekers wint ze in de zomer op overtuigende wijze de Giro Rosa en ook La Course schrijft ze op haar conto. Na winst van de Boels Ladies Tour is Van Vleuten klaar voor de WK in Innsbruck. Ze verdedigt haar wereldtitel tijdrijden met succes en mag zich nog een jaar in de regenboogtrui hullen. In de wegwedstrijd gooit een val vroeg in de strijd roet in het eten en loopt ze een breuk op in haar knie. Desondanks rijdt ze de wedstrijd uit. In oktober wordt ze uitgeroepen als winnaar van de Women's World Tour Ranking 2018.