Genomineerden Sportploeg van het Jaar 2018

Sportploeg van het jaar_teamsprint baanwielrennen600

TeamNL baanwielrenners teamsprint

De Nederlandse baansprinters zetten in februari van dit jaar tijdens het WK in Apeldoorn met goud op de teamsprint de kroon op hun werk. Na twee zilveren WK-medailles op dit Olympische koningsnummer mag de talentvolle generatie baanwielrenners eindelijk de regenboogtrui aantrekken. Nils van 't Hoenderdaal, Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Matthijs Büchli verslaan de concurrentie in eigen land in stijl met een Nederlands record. In augustus is ook de Europese titel een prooi voor de sprintmannen. De ploeg, dan met Roy van den Berg in de gelederen in plaats van Matthijs Büchli, verslaat in Glasgow de concurrentie in hun op een na snelste tijd ooit gereden.

Hockeydames600 - kopie

TeamNL hockeydames

De Nederlandse hockeyvrouwen pakken dit jaar in Londen voor de elfde keer de wereldtitel. Op het WK zijn de vrouwen deze zomer tot de halve finale oppermachtig. In die halve eindstrijd wordt na shoot-outs afgerekend met Australië. Dan wacht een eenzijdige finale waarin de verrassing van het toernooi – Ierland - met grote cijfers wordt verslagen: 6-0. De afgelopen jaren zwaaiden tal van prominente smaakmakers af bij de Nederlandse hockeysters, maar de ploeg van bondscoach Alyson Annan heeft niets aan soevereiniteit ingeboet, zo blijkt. Een verjongd team legt eind dit jaar ook beslag op de titel in de laatste editie van de Champions Trophy. In het Chinese Changzhou wordt Australië in de finale met 5-1 verslagen.

Annemiek Bekkering en Annette Duetz600 - kopie

TeamNL zeilsters Bekkering / Duetz (49er FX)

De Nederlandse zeilsters Annemiek Bekkering en Annette Duetz winnen deze zomer voor de kust van het Deense Aarhus de wereldtitel in de olympische klasse 49er FX. Het duo begint als nummer drie van het klassement aan de afsluitende medalrace en is ogenschijnlijk kansloos voor de eerste plaats. Het goud lijkt vergeven aan het duo Tanja Frank/Lorena Abicht uit Oostenrijk. Dan slaat het weer plotseling om. De koplopers verliezen de controle over hun boot en slaan om. Ook de concurrentie uit Groot-Brittannië laat het afweten als de wind opsteekt. Bekkering en Duetz weten juist wel om te gaan met de omstandigheden en pakken zo verrassend de wereldtitel.