Sportief en organisatorisch zorgden de Zweden voor veruit de beste Spelen sinds 1896. Het aantal deelnemende landen bedroeg 28, het aantal deelnemers 2430. Onder hen 53 vrouwen voor wie zwemmen voor het eerst op het programma prijkte. Nieuw waren ook de Olympische kunstwedstrijden, die op dringend verzoek van Pierre de Coubertin in de Spelen waren opgenomen. Onder het pseudoniem Hohrod/Eschbach won hijzelf de prijs voor literatuur.

De grote figuur van de Spelen was de Amerikaanse indiaan Jim Thorpe. Met overmacht won hij zowel de tienkamp als de vijfkamp (nu niet meer op het programma). In 1913 moest hij zijn gouden medailles echter inleveren, omdat men er achter was gekomen dat hij eerder wat dollars had verdiend bij honkbalwedstrijden en dus als professional moest worden beschouwd. In 1982 werd de diskwalificatie van de in 1953 overleden Wha-tho-huck ('Lichtend Pad', zijn indiaanse naam) door het IOC ongedaan gemaakt.

Nederland schermland?
Finland, dat nog onder Rusland ressorteerde, toonde voor het eerst zijn grote kracht op de lange afstanden. De legendarische Hannes Kohlemainen won zowel de vijf als de tien kilometer.

Bizar ging het toe bij het worstelen in de klasse middengewicht. De Rus Klein en de Fin Asikainen stonden maar liefst elf uur op de mat (pauze na elk half uur) voor er een beslissing viel. Winnaar Klein was zo uitgeput dat hij voor de finale niet meer aantrad.
Bescheiden successen waren er voor Nederland: brons voor de voetbalploeg en de sabel- en degenéquipe.

De wereld van 1912
In de aanloop naar de Eerste Wereldoorlog werd door de grote mogendheden druk diplomatiek overleg gevoerd. De Europese landen probeerden door bondgenootschappen hun posities te versterken. Frankrijk verzekerde zich van Marokko, wat tot een conflict met Duitsland leidde. Met de Russen maakte Frankrijk militaire afspraken, terwijl er met Engeland een vlootverdrag werd gesloten. Turkije, wel genoemd 'de zieke man van Europa', verloor ook zijn Noord-Afrikaanse gebieden.

Zweden trad als gastheer op van de vijfde Spelen. Er was een recordaantal deelnemers, alleen niet van de zijde van Nederland. Wij stuurden slechts 37 afgevaardigden en opnieuw geen vrouwen. Het aantal van drie bronzen medailles is onder die omstandigheden nog niet eens zo slecht.

Kort na de Spelen van Stockholm werd in Amsterdam het Nederlandsch Olympisch Comité opgericht, onder leiding van baron Van Tuyll van Serooskerken. De voor 1916 in Berlijn geplande zesde Olympische Spelen zouden door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog geen doorgang vinden.

Medaille overzicht

Goud Zilver Brons
1. Zweden 23 24 17
2. Verenigde Staten 25 18 20
3. Groot-Brittannië 10 15 16
4. Finland 9 8 9
5. Duitsland 5 13 7

17. Nederland 0 0 3

Nederlandse erelijst

Goud (0)

Zilver (0)

Brons (3)
Schermen: degen-équipe, zie Arie de Jong en George van Rossem
Schermen: sabel-équipe
Voetbal: mannenteam, zie: Bok de Korver

Bronnen:

  • www.nocnsf.nl  
  • Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)