ma 28 mei 2018
Zeilers, badmintonner en beach-handbalsters naar JOS

Luc Schmitz 2x3Luc SchmitzFoto: Robert-Jan van Velzen

ARNHEM – Talent TeamNL voor de Youth Olympic Games (YOG) groeit. Windsurfer Luc Schmitz en Nacra-zeilers Laila van der Meer en Bjarne Bouwer hebben zich net als het meisjes beach-handbalteam en badmintonner Dennis Koppen, gekwalificeerd voor dit evenement.

De Youth Olympic Games (YOG) vinden dit najaar, van 6 tot en met 18 oktober, plaats in Buenos Aires, Argentinië. NOC*NSF heeft de voordrachten van het Watersportverbond KNWV, de badmintonbond NBB en het Handbalverbond NHV gehonoreerd.

De zestienjarige windsurfer Luc Schmitz uit Almere kwalificeerde zich begin april met een 11e plaats op het EK BIC Techno op Sicilië. Zeilers Laila van der Meer (18 jaar, Grou) en Bjarne Bouwer (15 jaar, Giethoorn) stelden als gemengd team met een 5e plaats op het WK Nacra15 hun plek in Talent TeamNL veilig. De Nacra 15 is een supersnelle catamaran. Door het grote zeiloppervlak en de hoge snelheden wordt fysiek veel gevraagd van de zeilers.

180525 badminton Dennis Koppen foto NBB 200x300Dennis KoppenFoto: Alex van Zaanen sportfotografie

Ook de beach handbalsters van het dames U18 team hebben zich voor de Youth Olympic Games gekwalificeerd. Vorige zomer haalden ze het podium op het WK in Mauritius. Met hun zilveren plak voldeden ook zij aan de kwalificatie eisen. Beach-handbal is een groeiende zomervariant van de handbalsport, waarbij er gespeeld wordt met drie veldspelers en een doelverdediger. Welke speelsters in oktober in Buenos Aires in het team opgesteld worden, bepaalt de coach op een later moment.

Badmintonner Dennis Koppen is bijna 18 jaar en woont ook in Almere. Een plaats bij de beste 25 op de geschoonde junior world ranking van de Badminton World Federarion was zijn opdracht om voorgedragen te worden voor deelname aan de Youth Olympic Games. Begin mei werd de stand opgemaakt en vond hij zich terug op de 17e plaats; ruim voldoende voor kwalificatie.

Jeugd Olympische Spelen
De Jeugd Olympische Spelen worden op initiatief van het Internationaal Olympisch Comité georganiseerd. In Buenos Aires doen zo’n vierduizend sporters mee in de leeftijd van 14 tot en met 18 jaar. Voor Nederland is dat aantal nog niet bekend, omdat de kwalificaties nog in volle gang zijn.

Olympisch kampioen en oud-judoka Mark Huizinga is chef de mission. Hij geeft aan dat de Jeugdspelen een belangrijk moment zijn in de ontwikkeling van jonge sporters. “Voor verschillende sporters is het ‘t eerste grote evenement of multi-sportevenement dat ze meemaken. Mochten ze ooit op de echte Olympische Spelen komen, hebben ze deze ervaring in hun rugzakje. De jonge sporters zitten in een fase dat het gaat om heel veel ervaring opdoen. Belangrijk is of mensen veel in actie komen en hoe ze zich in die competitie staande houden.”

Meer info: www.nocnsf.nl/buenosaires2018

YOG 2018

Zeilers, badmintonner en beach-handbalsters naar JOS

180525 badminton Dennis Koppen foto NBB 332x269
Deel dit via: