di 19 dec 2017
Young Talent 2017: Baanwielrenner Harrie Lavreysen

Harrie Lavreysen WK 2017 300x200Harrie Lavreysen

AMSTERDAM - Bij het NOS | NOC*NSF Sportgala 2017 is bekendgemaakt wie als Young Talent is uitgeroepen. Baanwielrenner Harrie Levreysen werd verrast met de Young Talent Award 2017. De prijs geeft aan dat hij bijzondere prestaties heeft geleverd, waarvan gehoopt wordt dat hij die de komende jaren een prachtig vervolg kan geven.

De twintigjarige Lavreysen ontwikkelt zich razendsnel als een succesvolle baanwielrenner. Bij de wereldkampioenschappen in april in Hongkong zorgde hij samen met Jeffrey Hoogland en Matthijs Büchli voor een zilveren medaille op de teamsprint, en daarnaast haalde hij ook een individuele zilveren medaille op de sprint. In het najaar won hij, weer met Hoogland en Büchli, het brons op de Europese kampioenschappen teamsprint.

Dat hij meedoet om de prijzen in het baanwielrennen had hij een paar jaar geleden niet kunnen denken. Als junior was hij een zeer verdienstelijk BMX-er. Na al vele schouderblessures te hebben gehad, zorgde een nieuwe blessure ervoor dat zijn medische staf hem afraadde verder te gaan met deze sport. Hij maakte daarom de niet ongebruikelijke overstap van BMX naar het baanwielrennen. De topper uit het Brabantse Luyksgestel kwam in oktober 2016 pas voor het eerst internationaal op de wielerbaan in actie, en is nog altijd bezig om zich aan te passen aan het baanwielrennen. Gezien de genoemde WK- en EK medailles, gezien de goede wereldbekerprestaties en gezien het feit dat hij onlangs al even de eerste plaats heeft bezet op de wereldranglijst van baansprinters, belooft dat veel moois voor de toekomst.

Criteria
De beoordeling van het Young Talent gebeurt op basis van de voordracht van bonden en de expertise van de jury. Hij of zij heeft uitstekende prestaties geleverd op juniorenniveau, en ook al geroken aan het topniveau in het seniorenveld. Er wordt verwacht dat ze hun stijgende lijn doorzetten op seniorenniveau en dat ze kans maken om het podium van de wereldtop te halen.

Verkiezingsprocedure
Sportbonden doen een voordracht, technische staf van NOC*NSF en de individuele vakjuryleden kunnen aanvullen. Op basis van die voordrachten wordt een lijst samengesteld. Het is een lastige categorie om te beoordelen, met name omdat de meeste sporters en hun prestaties nog vrij onbekend zijn. Dit geldt voor de vakjuryleden, maar nog meer voor de sporters bij het Sportgala. Daarom is per 2016 besloten dat de vakjury in deze categorie niet meer nomineert, maar dat de juryleden zich individueel goed verdiepen in de verschillende kandidaten en na gezamenlijk overleg direct de winnaar van de Young Talent Award bepalen. De naam van dit Talent wordt bekend gemaakt op de avond van het Sportgala.

De vakjury 2017 bestaat uit de volgende personen:

• Bas van de Goor (onafhankelijk voorzitter)
• Fred Buddenberg (vanuit de Nederlandse Sport Pers)
• Charles van Commenée (vanuit NOC*NSF)
• Guus Hiddink (vanuit de coaches)
• Pieter van den Hoogenband (vanuit de oud-winnaars FBK/Jaap Eden)
• Marc Lammers (vanuit de coaches)
• Marianne Timmer (vanuit de oud-winnaars FBK/Jaap Eden)
• Marije Smits (vanuit de Paralympiërs)
• Ewoud van Winsen (vanuit de NOS)

Sportgala

Young Talent 2017: Baanwielrenner Harrie Lavreysen

Harrie Lavreysen WK 2017 332x269
Deel dit via: