za 26 nov 2016
Veel enthousiasme tijdens Samen voor Goud-bijeenkomst op Papendal

Samen voor Goud 300x200

ARNHEM - Op Papendal kwamen vandaag ongeveer 25 enthousiaste deelnemers en een viertal Paralympiërs bij elkaar voor de volgende stap in het project Samen voor Goud: ervaringen uitwisselen, interessante presentaties bijwonen en een workshop boccia waren de belangrijkste ingrediënten voor deze geslaagde dag in Sporthal West op Papendal.

“Met Samen voor Goud willen we mensen met een beperking die nu nog niet sporten, aan het bewegen krijgen. Daarbij krijgen ze hulp van een Paralympische topsporter, die een soort duwtje in de rug is om ze te motiveren en te stimuleren”, zegt Lars Cornelissen, projectleider van Samen voor Goud. “We koppelen de deelnemers aan Paralympische sporters, waardoor je een soort van ‘buddy-systeem’ krijgt en het 'maatjes' worden. De deelnemer kan van alles vragen aan zijn maatje en ze gaan samen sporten.”

In totaal ongeveer zijn er ongeveer zestig deelnemers aan het project, allen gekoppeld aan een Paralympiër. Naast rolstoelbalsketbalsters Barbara van Bergen, Cher Korver en Lucie Houwen, was ook atleet Ronald Hertog aanwezig, winnaar van zilver op de Paralympische Spelen in Rio bij het verspringen. “Voor mij is Samen voor Goud een mooi project waarbij ik iemand die gewoon lekker wil sporten, als een soort coach kan helpen, met mijn ervaringen en de lessen die ik tijdens het sporten heb geleerd. Ik ben gekoppeld aan Dave. Hij wil samen met zijn vrienden wielrennen, dat is zijn doel. We hebben net een goed gesprek gehad over klachten aan zijn stomp. Hopelijk kan mijn advies hem daarbij helpen.”

Deelnemer Patrick Renkema was ook aanwezig. Hij is zo enthousiast over Samen Goud, dat hij inmiddels in zijn woonplaats Almere een handbikevereniging is gestart. “Twee jaar geleden belandde ik in een rolstoel en vond ik dat ik niet stil kon blijven zitten. Sporten is gewoon heel belangrijk om te doen. Na een jaar van strubbelingen en moeite met accepteren, mocht ik gaan revalideren en daarbij ben ik fantastisch geholpen. Zo ben ik aan het handbiken begonnen.”

Via Samen voor Goud werd hij gekoppeld aan rolstoelbasketballer Marc van de Kuilen. “Ik ben door Marc uitgenodigd om vlak voor de Spelen bij wedstrijden van het Nederlands team te komen kijken. Dat was fantastisch. Gaf mij de energie om te zeggen: ik wil ook verder met mijn sport. In Almere was geen handbikevereniging en ik vond eigenlijk dat die er wel moest zijn. Gelukkig hebben wij in Almere een coördinator voor aangepaste sporten. Die was meteen enthousiast over mijn idee. Het ging daarna zo snel, dat we na een paar maanden met de vereniging zijn gestart. We zijn begonnen met acht leden en nu moeten we kijken hoe we dat gaan uitbouwen naar een grotere groep, met een trainer en mooie routes en dergelijke. Om het voor iedereen zo mooi mogelijk te maken. Heel erg gaaf.”

NOC*NSF

Veel enthousiasme bij deelnemers en Paralympiërs ‘Samen voor Goud’-bijeenkomst op Papendal.

Samen voor Goud 332
Deel dit via: