Mentel en Cats 335 Dag 8: André Cats: 'Mooie mijlpalen bereikt in Paralympische sport'

Dag 8: André Cats: 'Mooie mijlpalen bereikt in Paralympische sport'

Cats_en Bibian 300x199Bibian Mentel en André Cats
André Cats, prestatiemanager Paralympische sporten en chef de mission Paralympic TeamNL: "Het jaar 2014 was voor Nederland een interessant jaar, waarin op Paralympisch gebied diverse mooie mijlpalen zijn bereikt. Als eerste staan we uiteraard stil bij de grootste sportieve successen. Bibian Mentel werd in Sochi Paralympisch kampioene op het nieuwe onderdeel para-snowboard. Een geweldige prestatie en een kroon op haar werk, na alle inspanningen om het snowboarden op het Paralympisch programma te krijgen. Bibian was in Sochi lid van een team van zeven sporters. Een grote stap vooruit ten opzichte van Vancouver 2010, toen Paralympic TeamNL uit slechts één sporter bestond.

Op de diverse wereldkampioenschappen werd er ook goed gepresteerd. Bij het tafeltennis prolongeerde Kelly van Zon haar wereldtitel. De para-dressuurruiters waren bijzonder succesvol op de Wereldruiterspelen in Caen. De Nederlanders waren goed voor tien medailles, waaronder tweemaal goud voor Rixt van der Horst en eenmaal goud voor Sanne Voets. Het team wist zich als eerste definitief te kwalificeren voor de Paralympische Spelen Rio 2016. Bij het WK baanwielrennen was Alyda Norbruis met tweemaal goud weer ongenaakbaar. De rolstoelbasketbalsters pakten brons op het WK. Op het WK boccia won Daniël Perez een historische bronzen medaille. Op Europese kampioenschappen waren de zwemmers en de atleten zeer succesvol. De CP-voetballers behaalden op het EK een zilveren medaille. Vorige week, schreef Aniek van Koot de Wheelchair Tennis Masters op haar naam. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Al met al staat de Nederlandse Paralympische sport er hoopvol voor richting Rio.

Ook op andere vlakken zijn er mooie successen geboekt. BP sloot als eerste echt specifieke Paralympische partner een sponsorovereenkomst met NOC*NSF. Het is goed om te merken dat de belangstelling vanuit het bedrijfsleven voor de Paralympische sport nog steeds groeit. Het rijtje Paralympische Partners wordt steeds groter en bestaat nu uit BP, VW, EY, Randstad, Johan Cruijff Foundation en het Fonds Gehandicaptensport. Een ander noemenswaardig initiatief is Rookies2Rio. Onder leiding van Esther Vergeer wordt een groep jonge sporters die kansrijk is voor deelname aan Rio 2016, ondersteund in hun ontwikkeling om straks optimaal voorbereid te zijn om topprestaties te kunnen leveren. EY heeft zich als partner aan dit mooie project verbonden. Op 22 november vond op Papendal de kickoff Rio plaats. Ruim honderd kandidaat sporters namen deel aan een informatieve en teambindende bijeenkomst als start van het Rio-traject.

Tot slot werden op 30 november de genomineerden voor de Paralympisch Sporter van het Jaar bekendgemaakt. Dit viertal werd verrast in een speciale aflevering van het Paralympisch Sportjournaal, een ander mooi initiatief dat het afgelopen jaar is opgestart, net als het wekelijkse Paralympisch Journaal in de Telegraaf. Op 16 december horen we tijdens het Sportgala wie de opvolgster wordt van Marlou van Rhijn.
 


Deel dit via: