Genomineerden Coach van het Jaar 2018

Jac Orie 2017

Jac Orie

Jac Orie, de man van vier maal goud en een keer zilver op de Olympische Winterspelen in PyeongChang. Het begint met het goud van Carlijn Achtereekte op de 3000 meter. Een dag later is Sven Kramer in Gangneung de sterkste op de 5 kilometer. Orie’s pupil Kjeld Nuis zegeviert op de 1000 en 1500 meter. Op diezelfde 1500 meter is de tweede plek voor de jongste schaatser onder de hoede van Orie, Patrick Roest. Jac Orie, geroemd om zijn kwaliteiten als trainer, sluit de winter netjes af: in maart is het voor Nuis op het WK sprint wederom raak met een zilveren plak en schaatst Roest naar de zege op het WK allround in het Olympisch Stadion van Amsterdam. 

 

otter600

Jeroen Otter

Onder begeleiding van bondscoach Jeroen Otter, grondlegger van het Nederlandse shorttrack, wint Nederland de eerste Olympische shorttracktitel ooit; Suzanne Schulting schrijft geschiedenis met een gouden plak op de 1000 meter. Sjinkie Knegt wint in PyeongChang zilver op 1500 meter en Yara van Kerkhof verrast met een zilveren medaille op de 500 meter. Als kers op de taart winnen Otters vrouwelijke pupillen een bronzen medaille op de 3000 meter aflossing. Alleskunner Jorien ter Mors wint een week na de aflossing ook nog de Olympische 1000 meter-titel op de langebaan. Na de zware Olympische periode wordt een maand later de laatste energie uit de sporters geperst: de Nederlandse ploeg is goed voor twee WK-medailles. Knegt wint brons op de 1000 meter en tot groot genoegen van Otter bevestigt de vrouwenploeg met een zilveren plak op de 3000 meter aflossing hun plek op het wereldpodium.

Sluiter 600

Raemon Sluiter

Voor Raemon Sluiter en Kiki Bertens begint het seizoen 2018 goed. Na de winst op het graveltoernooi van Charleston haalt Sluiters pupil de kwartfinale op de grasbanen van Wimbledon. Tijdens de finale van het ATP-toernooi in Cincinnati verslaat Kiki Bertens de Roemeense nummer één van de wereld, Simona Halep. Hiermee stijgt Bertens naar de dertiende plaats op de wereldranglijst. In het najaar richten Sluiter en Bertens zich op het halen van de WTA Finals. Mede door de toernooizege in Seoul plaatst Kiki zich voor deze Finals, en wordt met hulp van de on-court coaching van Sluiter, pas in de halve finale gestopt door Elina Svitolina. Bertens sluit een fenomenaal tennisjaar af met een 9e plaats in de WTA-ranking, als derde Nederlandse ooit in de top 10. De extraverte Sluiter heeft met zijn manier van coachen de juiste snaar gevonden die zijn pupil doet excelleren.