di 24 mrt 2015
Road to Rio: Marit Bouwmeester

Marit Bouwmeester_Miami_2015_300x200Marit BouwmeesterFoto: Watersportverbond
ARNHEM - Over 500 dagen wordt in Rio de Janeiro het Olympisch vuur ontstoken. Zeilster Marit Bouwmeester (26) verzekerde zich afgelopen zomer als eerste Nederlandse individuele sporter van plaatsing voor de Spelen. Hoe ziet haar Road to Rio 2016 eruit? “Ik doe er alles aan om straks de grootst mogelijke kans op goud te hebben.”

“Oei, dan zou ik de stempels in mijn paspoort moeten tellen.” Bouwmeesters antwoord op de vraag hoeveel trainingsstages ze al in Rio de Janeiro heeft gehad is niet precies, maar wel veelzeggend. Dat de Laser Radiaal-zeilster even later aangeeft dat landen in de Braziliaanse kustplaats ‘voelt als thuiskomen’ is dan ook niet heel verrassend.

Na haar zilveren medaille op de Olympische Spelen in Londen (2012) nam de Friezin een korte break, waarna ze in het voorjaar van 2013 voor de eerste keer in Rio trainde. Daar aan de overkant van de oceaan kan ze standaard terecht in het TeamNL Carioca-huis.

Wereldkampioen
Na een periode vol tegenslagen en een teleurstellend verlopen WK Laser Radiaal in 2013 sloeg Bouwmeester de weg omhoog in door te gaan samenwerken met oud-bondscoach Jaap Zielhuis en haar broer Roelof Bouwmeester, die als trainingspartner fungeert. Jongstleden september werd ze in het Spaanse Santander voor de tweede keer in haar carrière wereldkampioen en door dit resultaat plaatste ze zich als eerste Nederlandse individuele sporter voor Rio 2016.

Afgelopen najaar stelde Bouwmeester in Lopend Vuur al dat het fijn is dat ze al zo vroeg zeker is van de Spelen en dat het Olympische zeiltoernooi verschilt van eerdere edities, omdat het straks in de stad zelf plaatsvindt. “De Guarana Bay staat bekend om de vele stromingsverschillen en dus is het erg belangrijk om daar veel te varen.” In de tussentijd heeft ze veel op dat water getraind en meegedaan aan de internationale zeilwedstrijd Copa Brasil en de Braziliaanse kampioenschappen. “Ik begin het water inderdaad al aardig te kennen”, zo stelt ze dan ook tevreden vast. “Het gaat echt super.”

Uitgerust aan de start
Het Olympische testevent in Rio (augustus) en het WK Laser Radiaal in Oman (november) zijn voor Bouwmeester nog de belangrijkste evenementen in aanloop naar het toernooi der toernooien. Vervolgens zal ze veelvuldig in Rio trainen. Haar laatste vlucht in de voorbereiding op de Spelen neemt ze vlak voordat in augustus 2016 het zeiltoernooi begint, om zo fris aan te komen en uitgerust aan de start te staan.

Hoe groot acht ze de kans dat ze in Rio op die felbegeerde hoogste trede mag staan? “Ik train hard en word elke dag beter. De omstandigheden zullen lastig zijn, maar ik doe er alles aan om straks de grootst mogelijke kans op goud te hebben.” Heeft de als eerste geplaatste Nederlandse met haar reeds opgedane Rio-ervaringen nog een advies voor de overige Nederlandse zeilers? “Spendeer zo veel mogelijk tijd op het Olympische water, om comfortabel te worden met de omstandigheden.”
Rio 2016 Road to Rio: Marit Bouwmeester Marit Bouwmeester_Miami_2015_332x269
Deel dit via: