Over Baku

azerb1

Baku (of Bakoe) is de hoofdstad van Azerbeidzjan. Het is de belangrijkste havenstad aan de Kaspische Zee en de grootste stad in de Kaukasus. Er zijn 2.3 miljoen inwoners en de stad kent een oppervlakte van 2130 vierkante kilometer. Vanwege zijn gunstige klimatologische en geografische ligging, was Baku eeuwenlang een belangrijke stad aan de beroemde Zijderoute, de handelsroute tussen Europa en Azië.

 

In Baku kom je zowel historische als hypermoderne architectuur tegen. Het symbool van de stad is de Maagdentoren, een wachttoren van de 12e eeuw die gelegen is in de oude stad van Baku. Verder in de oude stad bevinden zich het Shirvanshahpaleis en de oude stadsmuren van Baku. Deze behoren tot de UNESCO werelderfgoederen. Andere bezienswaardigheden zijn de Flame Towers, de boulevard van meer dan 25km lang, het Fonteinsplein, het Shikhovstrand en de olierotsen. Vervolgens is er het Nationale Vlagplein met een indrukwekkende vlaggenmast, die met 162 meter zelfs in het Guinness Book of Records als hoogste vlaggenmast ter wereld heeft gestaan.

 

Baku stelde zich de laatste jaren verschillende keren kandidaat als gastheer voor de Olympische Zomerspelen, maar het viel af bij de selectie. In 2015 werden de eerste Europese Spelen wel in Baku gehouden. Daarnaast is Baku in 2012 gastheer geweest van het Eurovisie Songfestival, hebben de Islamitische Solidarity Games in 2017 hier plaatsgevonden en strijkt het Formule 1-circus jaarlijks neer met de Azerbeidzjan Grand Prix.