ma 22 jun 2015
Zilver voor handboogschutter Sjef van den Berg

vdberg300Sjef van den BergFoto: Getty Images
BAKU - Handboogschutter Sjef van den Berg heeft de zilveren medaille veroverd op de individuele recurve tijdens de Europese Spelen van Baku. De 20-jarige Brabander verloor in de finale van de Spanjaard Miguel Alvarino Garcia: 1-7 (28-28, 27-29, 27-28, 28-29). Rick van der Ven sneuvelde in de kwartfinales, Mitch Dielemans twee ronden eerder. Het was de tweede medaille voor Van den Berg na de bronzen plak voor de mannen in de landenwedstrijd.

Drie Nederlanders verschenen maandagochtend aan de start bij de laatste 32 schutters in het Tofiq Bahramov stadion in Baku. Mitch Dielemans verloor meteen van de Oekraïner Heorhiy Ivanitskii (3-7), waar Rick van der Ven (7-3 tegen de Deen Johan Weiss) en Sjef van den Berg (7-3 tegen de Bulgaar Hristov) door konden stoten naar de laatste zestien. Via zeges op de Oekraïners Viktor Ruban (Van den Berg met 6-2) en Markiyan Ivashko (Van der Ven, 7-1) bereikten de twee Nederlanders de laatste acht.

Een halve finale tussen beide Nederlanders gloorde, maar waar Van den Berg afrekende met de Fransman Pierre Plihon (7-3) eindigde het Azerbeidzjaanse avontuur voor Van der Ven tegen de Wit-Rus Anton Prilepov (4-6). Van der Ven baalde van een door de wind mislukt schot dat in de 3 waaide en hem de wedstrijd kostte, vond hij: "We schoten beiden erg goed, maar ik had de pech dat ik net in mijn beurt die windvlaag had. Ik wachtte tot het laatste moment met schieten, maar als je 3,2,1 hoort moet je schieten en er dan maar het beste van hopen. Zo zet je de deur voor de tegenstander wel wijd open natuurlijk", zei de Ossenaar.

Van den Berg kende vervolgens in de halve eindstrijd weinig moeite met Prilepov (6-0), waarna Alvarino, na de Duitser Florian Kahllund (3e) en Rick van der Ven (5e) de hoogst genoteerde Europeaan op de wereldranglijst (10e), een onneembare hindernis bleek. "Ik schoot redelijk goed in de finale. Ik heb betere partijen geschoten hier, maar ook mindere. Maar Alvarino schoot echt, echt goed en mijn goede schoten vlogen in de negen in plaats van in de de tien", analyseerde Van den Berg de verloren eindstrijd. 

Van den Berg was niettemin tevreden over zijn optreden: "Dit zal ik nooit meer vergeten, hier kun je later je kleinkinderen over vertellen. Dat je twee medailles hebt gewonnen op de eerste Europese Spelen. Ik heb er geen woorden voor."

Door zijn zilveren plak steeg Van den Berg zelf 68 plaatsen naar de 33e plaats in die ranking.
 
Bekijk hier de reactie van Sjef van den Berg:

Baku 2015 vdberg332
Deel dit via: