di 16 dec 2014
Sportprijzen 2014 uitgereikt

winnaars 300
AMSTERDAM - Na een bijzonder positief sportjaar, waarin het aantal Nederlanders dat minstens één keer per week sport ten opzichte van vorig jaar met 300.000 is gestegen, zijn op het NOS | NOC*NSF Sportgala 2014 de sportprijzen van 2014 uitgereikt. Arjen Robben (sportman), Ireen Wüst (sportvrouw), Bibian Mentel (paralympische sporter), het Nederlands mannenvoetbalelftal (sportploeg), Louis van Gaal (coach) en Max Verstappen (talent) toonden zich zeer verguld met deze waardering van de Nederlandse topsporters en coaches.

Sportman van het Jaar
Voetballer Arjen Robben werd verkozen tot sportman van het jaar.
Het juryrapport:
In Nederland weten we het zeker: niet Lionel Messi, maar Arjen Robben uit Bedum is de beste speler op het WK voetbal 2014. Zodra hij aan de bal komt, kruipen toeschouwers naar het puntje van hun stoel en beven verdedigers. Zelfs met een dubbele dekking kan hij niet worden gestopt. Hij is niet alleen constant dreigend, maar ook het hele toernooi topfit. Daarnaast bewijst hij zich als teammotivator tijdens de momenten tussen de verlengingen en strafschoppen in. Robben behoort dit jaar in meerdere opzichten tot de absolute wereldtop.

Sportvrouw van het jaar
Schaatsster Ireen Wüst is uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar.
Het juryrapport:
2014 is voor Ireen Wüst een jaar van een nieuwe medailleregen, met goud op de 3.000 meter en de ploegenachtervolging en het zilver op de 1.000, 1.500 en 5.000 meter op de Winterspelen in Sochi. Met haar in totaal acht Olympische medailles wordt ze de succesvolste Nederlandse Olympiër uit de geschiedenis. Wüst is daarnaast ook nog eens oppermachtig tijdens de WK allround, waar ze haar vijfde wereldtitel verovert. Vanwege het feit dat ze in Sochi meer medailles dan elke andere vrouw heeft gewonnen, ontvangt Wüst de ANOC Award voor beste vrouwelijke sporter tijdens de Olympische Spelen in Sochi.

Paralympische Sporter van het Jaar
Snowboardster Bibian Mentel is gekozen tot Paralympische Sporter van het jaar.
Het juryrapport:
Bibian Mentel wordt in 2014 Paralympisch kampioen op de para-snowboardcross. Een nieuw onderdeel, dat vooral dankzij de jarenlange inspanningen van Mentel zelf zijn debuut maakt op het programma van de Paralympische Winterspelen. Na een voorzichtige eerste run, laat de geboren Utrechtse in run twee en drie duidelijk zien wie de beste is in Sochi. Eerder in het jaar wint Mentel ook al met grote overmacht het eindklassement van de World Cup. Aan het eind van de Spelen, krijgt Mentel de prestigieuze Wang Youn Dai Award, voor haar grote inzet op maatschappelijk vlak.

Bekijk hier het Paralympisch Sportjournaal vanaf het Sportgala over de Paralympisch Sporter van het Jaar:Sportploeg van het jaar
Het Nederlands voetbalelftal (mannen) is uitgeroepen tot Sportploeg van het jaar.
Het juryrapport:
Vooraf dicht niemand Oranje veel kansen toe op het WK voetbal in Brazilië. Maar na de wonderschone kopgoal van Robin van Persie in de openingswedstrijd tegen Spanje gaat de Nederlandse equipe, bestaande uit een mix van ervaren en tamelijk onervaren spelers, geloven in eigen kunnen. Dat geloof wordt met elke wedstrijd sterker en resulteert in een dikverdiende bronzen medaille. Ook al is niet elke wedstrijd een lust voor het oog, van de passie en het doorzettingsvermogen van dit elftal genieten deze zomer miljoenen Nederlanders.

Coach van het Jaar
Voetbalcoach Louis van Gaal is verkozen tot Coach van het Jaar.
Het juryrapport:
Vriend en vijand is het er over eens dat de onverwachte bronzen medaille van Oranje op het WK voetbal voor een belangrijk deel op het conto van Louis van Gaal is te schrijven. Op alle facetten van het coachvak toont Van Gaal zich een meester. Hij slaagt erin zijn mannen op fysiek, tactisch en mentaal vlak zó te prepareren, dat velen ver boven zichzelf uitstijgen. Eén van de hoogtepunten uit het oeuvre van de coach is de succesvolle keeperswissel voorafgaand aan de penaltyserie tegen Costa Rica. Ook in het buitenland oogst Van Gaal volop lof voor zijn prestaties met Oranje. Na de zomer wordt hij coach van wereldclub Manchester United.

Young Talent Award van Lotto
Autocoureur Max Verstappen kreeg de Young Talent Award van Lotto uitgereikt.
Het juryrapport:
In 2014 maakt Max Verstappen (17) de overstap van het karting naar de autosport. Hij slaat de logische stap van karting naar Formule Renault 2.0 over en neemt meteen de stap naar de Formule 3.Met tien overwinningen in het FIA Formule 3 kampioenschap (het voorportaal van de Formule 1) en daarmee uiteindelijk een derde plaats in de eindklassering, rijdt Verstappen een topseizoen. Met zijn prestaties weet hij zich in de kijker te rijden van het Formule 1 veld. Met een Formule 1 contract voor 2015 als resultaat, als jongste autocoureur ooit. Tot slot wint Max dit jaar de prestigieuze Zandvoort Masters of Formula 3.

Sport in Beeld Prijs
Tijdens het Sportgala werd ook de Sport in Beeld Prijs uitgereikt. De zweefduik van Robin van Persie die in de WK-wedstrijd van het Nederlands voetbalelftal tegen Spanje een fraai kopdoelpunt opleverde, werd door stemmers via nos.nl gekozen tot het sportmoment van 2014.

Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs
Rintje Ritsma werd voor zijn hele sportieve loopbaan geëerd met de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs. Lees er hier meer over.

IOC Sport and Art Award
De eerder dit jaar overleden kunstenaar Jits Bakker heeft postuum de IOC Sport and Art Award gekregen. NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis reikte vandaag de bijbehorende prijs uit aan de zoon van Jits Bakker. Lees er hier meer over.
Sportgala Arjen Robben en Ireen Wüst sporters van het jaar 2014 wust332
Deel dit via: