za 06 aug 2016
Dubbeldam leidt TeamNL Maracana binnen

Dubbeldam vlag opening Rio 2016 300x200

RIO DE JANEIRO – De Olympische Spelen Rio 2016 zijn vannacht geopend. In het Maracana Stadion werd een enorme show opgevoerd waar 80.000 toeschouwers live getuige van waren. Jeroen Dubbeldam ging als vlaggendrager TeamNL voor. 

Met een meer dan drie uur durende ceremonie werden de Spelen geopend. De show voerde de toeschouwers met veel zang en dans door de historie van Brazilië. Van de oorspronkelijke bewoners via de Portugese kolonisten naar de moderne tijd van urbanisatie en verstedelijking. Het eerste gedeelte van de opening eindigde met een boodschap waarin aandacht werd gevraagd voor het milieu en het broeikaseffect. Herbebossing werd getoond als een van de middelen om de opwarming van de aarde te bestrijden. Aandacht voor het milieu vormde een rode draad door de hele show.

Hoogtepunt was de intocht van de atleten. Traditioneel opende Griekenland de vlaggenparade, Brazilië sloot als 207e land de lange rij. Yane Marques, actief op de moderne vijfkamp, droeg de vlag van het gastland. Bekende vlaggendragers waren onder anderen Michael Phelps (Verenigde Staten), Rafael Nadal (Spanje), Federica Pellegrini (Italië), Andy Murray (Groot-Brittannië) en Shelly-Ann Fraser-Pryce (Jamaica).

Nederland kwam als 143ste aan de beurt. De afvaardiging van Oranje bestond uit tachtig mensen, onder wie 33 sporters. Verder liepen trainers en stafleden mee. Een groot aantal sporters komt komend weekeinde al in actie en heeft de openingsceremonie daarom overgeslagen.

Het team van vluchtelingen dat meedoet aan de Olympische Spelen werd tijdens de opening met veel enthousiasme onthaald. Toen het tiental als 206ste deelnemer werd genoemd in het volle stadion Maracanã, begonnen de Brazilianen te klappen en te juichen.

De Braziliaanse oud-marathonloper Wanderley de Lima ontstak de Olympische vlam. De Braziliaanse interim-president Michel Temer verklaarde de Olympische Spelen van Rio de Janeiro officieel geopend. 

 

Rio 2016

Dubbeldam leidt TeamNL Maracana binnen

Dubbeldam vlag opening Rio 2016 332x269
Deel dit via: