18 mei 2014
Blog Gerard Dielessen: Het zit Brazilië even niet mee

Luchtfoto Olympisch park Rio aanbouw 300x200Olympic Park vanuit de lucht
'Olá', zeggen de meeste Brazilianen nog steeds als ze je begroeten. Het klinkt uiterst vriendelijk. En zo is het ook. Brazilianen zijn een gemoedelijk volk. Als het vandaag niet in orde komt, dan wel morgen. Toch is er wat veranderd de afgelopen maanden. Of aan het veranderen.

Het is half mei. Over een paar weken begint het WK voetbal en over ruim twee jaar de Olympische Spelen. Ik was afgelopen week ter voorbereiding op de Spelen weer even in Rio de Janeiro en samen met Heineken op zoek naar een geschikte locatie voor het Holland Heineken House.

Hieronder een blogverslag van een bijzondere week in Rio:

Vanuit de lucht kijken naar deze fascinerende stad met z’n bijna 13 miljoen inwoners. We zitten in een helikopter, om zodoende nog eens een goed beeld van de (on)mogelijkheden van de immense stad te krijgen. Daar beneden zien we het Olympic Park. Een driehoekig bouwterrein in de wijk Barra, zo’n 30 kilometer van het centrum van Rio. Eerlijk gezegd schrik ik van het beeld onder ons. Er staat nog geen gebouw overeind, behalve de stadions die er al stonden. En dat met nog maar iets meer dan twee jaar te gaan. De Brazilianen hebben een grote uitdaging voor de voeten. Nu begrijp ik wel waarom het IOC bestuursveteraan Gilbert Felli als een soort bewindvoerder naar Zuid Amerika heeft gestuurd. Het zal allemaal best goedkomen, maar toch...
 
De sfeer onder de Brazilianen is anders dan tijdens mijn laatste bezoek in november vorig jaar. Veel gemopper, negatief sfeertje. De trots, het 'sambagevoel' lijkt voor even verdwenen. De economie die aanvankelijk op volle toeren draaide, heeft een flinke deuk opgelopen door de wereldwijd gezakte energieprijzen. Politieke onrust ook, met de presidentsverkiezingen (oktober) in aantocht. Veel stakingen en maatschappelijke onrust. Het zit Brazilië even niet mee op dit moment.

Over drie weken begint het WK voetbal. Wellicht doen de mannen van trainer Scolari met een paar mooie Braziliaanse overwinningen de sfeer snel in positieve zin omslaan. Zou kunnen natuurlijk, maar vooralsnog moeten de Brazilianen weinig hebben van het WK. En eigenlijk ook van de Olympische Spelen, maar dat vinden ze van later zorg.

De overheid, zo zeggen ze, komt haar beloften niet na. Het WK en de Spelen zouden veel goeds brengen voor de Brazilianen. Beter onderwijs, betere gezondheidszorg en uiteraard een betere infrastructuur. Van dat alles is volgens het temperamentvolle volk eigenlijk (nog) helemaal niets terecht gekomen. Zelfs bij het Braziliaanse Olympisch Comité proef ik een wat bedremmelde sfeer. ‘Gaat het allemaal wel goedkomen?’, hoor je mijn NOC-collega’s denken. En zelfs hardop uiten ze hun zorgen.
GEO-bezoek Veldhuis en Kenkhuis 300Marleen Veldhuis en Johan Kenkhuis
Blij word ik in ieder geval wel van ons GEO-project. Afgelopen week hebben we weer een workshop gegeven in twee Ginásio's Experimental Olimpico. In Pedro de Guaratiba en Santa Tereza. Op beide scholen zitten zo’n 350 kinderen uit de achterstandswijken van Rio. De favela’s. Dit keer waren Olympisch kampioen Marleen Veldhuis en Johan Kenkhuis namens NOC*NSF naar Rio de Janeiro gereisd om kinderen les te geven, beter te leren zwemmen en te vertellen over hun Olympische ervaringen. De kinderen hebben zelf allemaal op deze school al leren zwemmen.

Tot en met de Olympische Spelen van 2016 zullen minimaal twee keer per jaar Nederlandse Olympische atleten naar de GEO-scholen gaan om daar kennis en ervaring te brengen en te delen. Niet alleen met de kinderen, maar ook met de docenten. In oktober is Paralympisch kampioen Marlou van Rhijn de volgende atleet die naar Rio gaat. Ik heb respect en bewondering voor alle atleten die gratis hun medewerking verlenen aan dit prachtige programma, waarmee we ook internationaal veel winnen met sport.

Maar eerst het WK voetbal dus. Op donderdag 12 juni trappen de Brazilianen af tegen Kroatië, in Sao Paulo. En een paar dagen daarvoor, op 8 juni, zal de KNVB een voetbalveldje bij de GEO Santa Tereza openen. Na het WK zal NOC*NSF in samenwerking met de school het beheer van de KNVB overnemen. Mooi hoe deze samenwerkingen tot stand komen.

Gerard Dielessen
Algemeen directeur NOC*NSF

Lees hier eerdere blogs van Gerard Dielessen.
Volg hem op Twitter via @gerarddielessen
Blog Blog Gerard Dielessen: Het zit Brazilië even niet mee. Luchtfoto Olympisch park Rio aanbouw 332
Deel dit via:

Reageren

Naam
E-mail
Reactie