7 sep 2015
Blog Gerard Dielessen: Eerste European Week of Sport

European week of sport 300x200Kickoff European Week of Sport bij NOC*NSF
In Nederland is het al een begrip, de Nationale Sportweek. Eén hele week lang kan iedereen in Nederland overal kennismaken met vrijwel alle takken van sport. Ook dit jaar was de Nationale Sportweek weer een groot succes. De aftrap vond plaats in Doetinchem. Meer dan 200 gemeenten, 40 sportbonden en honderden verenigingen werken in april samen om van die week een groot succes te maken.

Geen wonder dat andere landen en zelfs de Europese Unie ons al een tijdje volgen en er nu, in 2015, ook een Europese week van de sport is. Deze eerste European Week of Sport is van 7 t/m 13 september.

NOC*NSF meet sinds begin 2013 maandelijks de sportdeelname in Nederland. Ten opzichte van 2013 is in 2014 het aantal mensen dat minstens 1 keer per week sport met zo’n 300.000 mensen gestegen naar 9 miljoen. En waarschijnlijk zet die stijging ook in 2015 door. Daar zijn we uiteraard heel blij mee, maar toch zijn we ook nog lang niet tevreden. Want door het jaar heen zien we grote uitschieters omhoog en naar beneden in de sportdeelname.

Er wordt veel gesport als de competities volop draaien. Maar in de vakantieperiodes en met slecht weer daalt het aantal mensen direct. Bovendien doen mensen met een beperking helaas ook nog steeds aanmerkelijk minder aan sport. Dat is niet wat we willen uiteraard. Er is dus nog steeds werk aan de winkel. Ga eens naar www.sport.nl en kijk naar het sportaanbod bij jou in de buurt. Nederland kent een uniek stelsel van sportverenigingen met een zeer gevarieerd aanbod, waar menig ander Europees land jaloers op is.

Neemt de sportdeelname in Nederland nog steeds toe, in Europa als geheel blijkt die te stagneren en op veel plekken zelfs af te nemen. Ik kan me voorstellen dat politici en ambtenaren zich daar in Brussel op de kantoren van de Europese Commissie druk over maken. Immers minder sporten gaat ten koste van de gezondheid, de sociale samenhang, zorgt voor hogere zorgkosten en een lagere productiviteit. 'We winnen veel met sport', zeggen wij niet zonder reden in Nederland. Het omgekeerde is echter ook waar: er staat veel op het spel als sport in een samenleving minder belangrijk wordt.

De Europese Commissie gaat met de European Week of Sport stimuleren dat in heel Europa activiteiten worden ontplooid om meer mensen te verleiden tot sporten en bewegen. Wij willen daar graag een bijdrage aan leveren. NOC*NSF is al geruime tijd nauw betrokken bij de opzet en organisatie van de European Week of Sport. Dit jaar hebben vooral veel kennis met andere landen gedeeld omtrent verhogen van de sportdeelname.

Ook in Nederland kunnen we van deze Europese activiteiten profiteren. We gaan daarom in 2016 Nederlanders tijdens de periode van grote sportevenementen in de komende zomer inspireren om meer te gaan sporten. Dus tijdens het EK atletiek in Amsterdam, de Tour de France, het EK voetbal (met nu nog een hele kleine kans op Nederlandse deelname) en de Olympische en Paralympische Spelen in Rio. Het is de bedoeling dat sportaanbieders juist in de rustige zomerperiode hun deuren openen, zodat er meer en vooral laagdrempeliger kan worden gesport.

Met de European Week of Sport, die in 2016 wordt gehouden van 17 t/m 24 september kunnen we de sportzomer op een mooie manier afsluiten.

Ook mooi om te zien dat ‘onze’ Clarence Seedorf één van de ambassadeurs van de European Week of Sport is, naast andere grootheden als voetballer Steven Gerrard en atlete Paula Radcliffe.

Gerard Dielessen
Algemeen directeur NOC*NSF
 
>> Eerdere blogs van Gerard Dielessen
Weblog Blog Gerard Dielessen: Eerste European Week of Sport European week of sport 332x269
Deel dit via:

Reageren

Naam
E-mail
Reactie