za 20 jun 2015
Goud Wevers hoogtepunt topdag TeamNL in Baku

Lieke Wevers goud_Matthias Hangst 200x300Gouden Lieke WeversFoto: Getty Images/Matthias Hangst
BAKU – TeamNL heeft zaterdag een handvol medailles gewonnen op de Europese Spelen in Baku. Turnster Lieke Wevers veroverde bij de toestelfinales goud op de balk en brons op de vloer. Op sprong was er zilver voor Casimir Schmidt en brons voor Lisa Top. Brons was er ook voor wielrenster Anna van der Breggen. Daarmee komt het totaalaantal medailles van TeamNL in Baku op vijftien.

De Nederlandse turners waren in Baku in vijf toestelfinales vertegenwoordigd. Uiteindelijk leverde het de mooie oogst van vier medailles op. Lisa Top opende zaterdagmiddag het oranje succesverhaal met brons op sprong. Casmir Schmidt pakte vervolgens op hetzelfde onderdeel zilver. Vrijwel direct daarna zorgde Lieke Wevers voor het hoogtepunt met een gouden oefening op de balk, om het daarna in stijl af te sluiten met een bronzen plak op de vloer. Alleen Celine van Gerner stond na afloop met lege handen: zij werd vijfde in de brugfinale. 

Lieke Wevers sluit de Europese Spelen af met vier medailles. Eerder won de 23-jarige Oldenzaalse ook al brons bij de teamwedstrijd en in de meerkampfinale. "Wat ik hier heb meegemaakt in Baku is echt ongelooflijk", reageerde ze. "Ik breng vier medailles mee naar huis. In elke wedstrijd waar ik aan heb meegedaan heb ik een medaille gewonnen en daar ben ik echt supertrots op. Vooral die gouden voelt echt heel speciaal." 

Lees er hier meer over 

Bekijk hier de reactie van Lieke Wevers:


Bekijk hier de reactie van Casimir Schmidt:Wielrennen
Anna van der Breggen heeft brons veroverd in de wegwedstrijd van de Europese Spelen Baku 2015. De Nederlandse zat mee in een ontsnapping en legde het in de sprint af tegen de Wit-Russische Amialiusik (goud) en de Poolse Niewiadoma. Ellen van Dijk eindigde op 18 seconden als vierde.

Ondanks de medaille waren de Nederlanders niet tevreden. Door miscommunicatie gingen Van Dijk en Van der Breggen in de slotfase tegelijkertijd in de aanval, waardoor ze het Nederlandse voordeel in de kopgroep verspeelden.

Lees er hier meer over 
Bekijk de reactie van Anna van der Breggen:

Handboogschieten
De Nederlandse handboogschutters deden goede zaken in Baku. Sjef van den Berg, Rick van der Ven en Mitch Dielemans wonnen alledrie hun wedstrijd in de 1/32 finale en mogen maandag hun wedstrijd voortzetten in de 1/16 finale.

Van den Berg opende de eerste twee sets met alleen maar tienen. Toen hij ook met zijn eerste twee pijlen in de derde set in maximale score haalde, leek hij de eerste schutter in Baku 2015 te worden die een perfecte wedstrijd schoot: negen maal een 10. Het werd echter een 8. “Ik denk dat ik mezelf teveel onder druk zette om de perfecte score neer te zetten,” reageerde de 20-jarige Brabander. “Ik had het in de training ook gedaan, dus ik dacht: ach waarom niet in de wedstrijd? Maar ik wist ook dat een 8 ook genoeg zou zijn voor de winst.”

Maandag neemt hij het in de 1/16 finales op tegen de Oekraïener Yavor Vasilev Hristov. Die kan zijn borst natmaken, want Van den Berg heeft de perfecte score nog niet uit zijn hoofd gezet. “Ik beloof niks, maar ik ga het zeker proberen”, aldus Van den Berg. “Het is echt vet om een 10 te schieten en daar doe je deze sport voor.”

Waterpolo
De Nederlandse waterpolosters zijn zesde geworden op de Europese Spelen. De ploeg van bondscoach Gerrit-Jan Schothans sloot het toernooi af met een 10-9 nederlaag tegen Hongarije. In het duel om plaats 5 stond Oranje halverwege nog met 6-3 voor. Maar in het tweede wedstrijddeel gaf de ploeg de winst uit handen.
Deel dit via: