za 20 jun 2015
Brons met bijsmaak Van der Breggen in wegwedstrijd

Podium wegwedstrijd_Michael Steele 300x200Van der Breggen (rechts)Foto: Getty Images/Michael Steel
BAKU - Anna van der Breggen heeft zaterdag brons veroverd in de wegwedstrijd van de Europese Spelen Baku 2015. De Nederlandse zat mee in een ontsnapping van drie rensters en legde het in de sprint af tegen de Wit-Russische Amialiusik (goud) en de Poolse Niewiadoma. Ellen van Dijk eindigde op 18 seconden als vierde.

Achtenzestig vrouwen stonden aan de start van de wegwedstrijd van de eerste Europese Spelen, die voerde over 127 kilometer. In de slotfase ontstond er een kopgroep van drie rensters: Anna van der Breggen, Alena Amialiusik uit Wit-Rusland en de Poolse Katarzyna Niewiadoma. Ellen van Dijk zette de achtervolging in, waardoor Van der Breggen geen werk hoefde te verrichten in de kopgroep.

De winnares van de tijdrit vond de aansluiting en ging meteen erop en erover. Tegelijkertijd zette Van der Breggen aan voor een aanval. “Ik dacht dat het tempo zou stagneren op het moment dat Ellen aansloot en dat dat het moment voor mij was om te gaan. Maar toen gingen we allebei. Dit was duidelijk een fout”, blikte Van der Breggen terug. “We kennen elkaar niet goed genoeg om te weten wat gebruikelijk is. Het is een beslissing die je in een split second neemt en er is geen tijd voor discussie.”

Volgens Van Dijk was dat het cruciale moment in de wedstrijd. "Dat is het moment dat we de race verloren, want Anna kwam voorop te rijden in de groep."

Van Dijk moest haar inspanningen bekopen. De twee Oost-Europese belagers wisten aan te klampen bij Van der Breggen, waardoor een sprint moest uitmaken hoe de medailles werden verdeeld.”Ik was liever met Ellen naar de streep gegaan, want met z’n tweeën heb je meer kans”, aldus Van der Breggen. ´Desondanks had ik nog wel het idee dat ik de sprint kon winnen want ik had nog steeds goede benen.”

Uitslag overige Nederlanders: Annemiek van Vleuten (7), Amy Pieters (19) en Lucinda Brand (24) , Chantal Blaak niet gefinisht.
Bekijk de reactie van Anna van der Breggen:

Deel dit via: