28 jun 2018
25 Jaar NOC*NSF: Sport Verenigt Nederland

1993 wouter en marten proosten 200x3001993: de fusie is een feit.

Trots op het verleden, zin in de toekomst. Deze zin is meer dan ooit van toepassing op NOC*NSF. Op 1 juli aanstaande bestaat de Nederlandse sportkoepel 25 jaar. De sport in Nederland staat er goed voor. Er wordt meer gesport dan ooit en Nederland staat structureel in de top 10 van de wereld, zowel Olympisch, Paralympisch als niet Olympisch. Wat dat betreft heb ik respect en bewondering voor mijn voorgangers, die meer dan vijfentwintig jaar geleden de moed hebben gehad om hun visie ook daadwerkelijk uit te voeren: ze zetten hun eigen belang opzij en zorgden ervoor dat het Nederlands Olympisch Comité en de Nederlandse Sportfederatie werden samengevoegd.

Daardoor ontstond een sterke sportkoepel, een stevige organisatie die belangen van top- en breedtesport wist en weet te integreren, uit te bouwen en te borgen in onze samenleving vanuit onze simpele overtuiging: we winnen veel met sport.

Aan de ene kant zorgen successen van onze topatleten ervoor dat mensen worden geënthousiasmeerd om te gaan sporten en aan de andere kant zorgen de meer dan 25.000 sportverenigingen, die tezamen zo’n 5 miljoen leden hebben, dat talenten gemakkelijk worden herkend en kunnen doorstromen naar de top. Een winnend model waar veel landen jaloers op zijn. Nederland is een van de weinige landen waar deze integratie zo volledig heeft plaatsgevonden.

Ook voor wat betreft mensen met een beperking. Tien jaar geleden werd de bestuurlijke afspraak gemaakt dat sportbonden ook de verantwoordelijkheid op zich zouden nemen voor sporters met een beperking. Deze integratie heeft de ontwikkeling van de Paralympische sport bepaald geen windeieren gelegd. Het is heerlijk om op Papendal topatleten als Dafne Schippers (Olympisch) en Kenny van Weeghel (Paralympisch) beiden te zien trainen.

Trots op wat het verleden ons heeft gebracht dus. Maar ook veel zin in de toekomst.

Die toekomst bevat overigens best wel uitdagingen. Door digitalisering, individualisering en technologisering van de samenleving verandert het gedrag van mensen. Dat zien we niet alleen in de sport. Mensen maken andere keuzes dan voorheen. Traditionele lidmaatschappen staan onder druk. Dat zien we bij politieke partijen, vakbonden, omroepen en dus ook in de georganiseerde sport. Kinderen brengen meer tijd door achter hun iPad, mobiele telefoon etc. dan dat ze sporten. Onderzoek wijst uit dat er sprake is van toenemende beweegarmoede bij deze groep.

Daarom is het goed dat er komende vrijdag op initiatief van Bruno Bruins, onze minister voor Sport, een Nationaal Sportakkoord wordt getekend door deze minister met NOC*NSF en de Vereniging van Sport Gemeenten. Dit akkoord is gebaseerd op zes belangrijke pijlers:

  1. Inclusief sporten en bewegen.
  2. Duurzame sportinfrastructuur.
  3. Vitale sport- en beweegaanbieders.
  4. Positieve sportcultuur.
  5. Van jongs af aan vaardig in bewegen.
  6. Topsport die inspireert.

Spot on thema’s onder de welluidende titel Sport Verenigt Nederland, die helemaal aansluiten bij de transitiethema’s van NOC*NSF, de sportbonden en de aangesloten verenigingen. Zo krijg je wel zin in de toekomst.

Minister Bruins formuleert het steeds simpel, kernachtig en helemaal juist: laten we er voor zorgen dat mensen gewoon lol hebben in sport. En dat is precies onze overtuiging. Met sport maken we de samenleving een beetje beter. Of zoals de oneliner van NOC*NSF luidt: we winnen veel met sport.

In de voorbije decennia is in Nederland een rijk geschakeerd sportverenigingsleven ontwikkeld, dat draait op ruim een miljoen vrijwilligers die iedere week actief zijn. Uniek in de wereld en om trots op te zijn, zou ik zeggen.

Daarom sluit ik deze column af met een voorbeeld van één van die vrijwilligers. Tijdens de traditionele competitie barbecue van mijn tennisclub T.C. Westerbork, een paar weken geleden, raakte ik in gesprek met de enthousiaste voorzitter van de jubilerende vereniging. Dit jaar bestaat T.C. Westerbork veertig jaar. De voorzitter is een enthousiaste man die er, in de periode dat hij daar de scepter zwaait, de ledendaling wist om te buigen naar een stijging van het aantal leden. Op een vrij simpele manier: hij doet er alles aan om het de leden naar hun zin te maken. “Als ik zie dat onze tennisliefhebbers het hier gezellig hebben, dan ben ik tevreden”.

Zo simpel kan het soms zijn: Sport Verenigt Nederland.

Gerard Dielessen

Algemeen directeur NOC*NSF

Foto: Wouter Huibregtsen en Marten Kastermans toasten op de nieuwe organisatie.

Lees hier eerdere blogs van Gerard Dielessen.

Blog

25 Jaar NOC*NSF: Sport Verenigt Nederland

1993 wouter en marten proosten 332x269
Deel dit via:

Reageren

Naam
E-mail
Reactie