Klimaatkamer 88x62 Regulering temperatuur, luchtvochtigheid en zuurstofgehalte

Klimaatkamer

Klimaatkamer 300x200
Sportcentrum Papendal (SCP) beschikt over een zogenoemde klimaatkamer: een ruimte waarin temperatuur, luchtvochtigheid en zuurstofgehalte nauwkeurig kunnen worden gereguleerd. Door het manipuleren van temperatuur en luchtvochtigheid kunnen omstandigheden in andere landen worden nagebootst waardoor je goed voorbereid naar wedstrijden in andere (warme) landen kunt afreizen. Je kunt dus in de thuissituatie ‘pre-acclimatiseren’. Ook wanneer je niet hoeft te presteren in hitte, kan met regelmaat trainen in warmte je prestaties ondersteunen. Zo leidt trainen in warmte tot toename van bloedplasma en vermindering van zoutverlies bij zweten.

Door het zuurstofgehalte in de ruimte te verlagen, kan hoogte worden gesimuleerd. Zo kun je, gewoon in Nederland, hoogtetraining doen om je voor te bereiden op prestaties op hoogte en op zeeniveau. Voorts zijn er aanwijzingen dat hoogtetraining het herstel na een blessure kan versnellen.

De klimaatkamer wordt op permanente basis gehuurd door NOC*NSF t.b.v. de topsportprogramma’s. Inzet van de klimaatkamer (reservering en begeleiding) geschiedt via InnoSportLab Papendal. Het lab beschikt over geschikte protocollen en de benodigde ervaring om het trainen in de klimaatkamer op veilige en effectieve wijze vorm te geven. Interesse? Neem contact op met Sam Ballak via sam.ballak@nocnsf.nl of info@innosportlabpapendal.nl voor vragen en reserveringen. Of lees meer in de brochure.