Gerard Dielessen_88x62

do 13 okt 2011
Weblog Gerard Dielessen: Digitalisering en sport

Fast Moving Targets 300
Tot voor een paar dagen geleden had ik nog nooit gehoord van Figurerunning. Figuurtjes lopen zeg maar. Blijkt ook een sport te zijn, waarbij hardlopen en creativiteit door middel van het invoeren van GPS-coördinaten op je mobiele telefoon worden geïntegreerd. Fascinerend. Zo kun je fit worden/blijven terwijl je het figuur van bijvoorbeeld een huisdier loopt op Werelddierendag. Kijk voor meer informatie op: www.figurerunning.com.

Ik hoorde van dit fenomeen tijdens het Top Names-interview met Erwin Blom en Roeland Stekelenburg eerder deze week. Deze nieuwe media-nerds hadden mij uitgenodigd voor een goed ‘herengesprek’ over de gevolgen van de digitalisering voor de sport op hun internettelevisiezender Fast Moving Targets.

Het werd een bijzonder inspirerend gesprek, waaruit nog eens bleek dat de digitalisering, maar ook de zich snel ontwikkelende netwerksamenleving enorme kansen biedt voor de (georganiseerde) sport. Figuurtjes hardlopen is in dat opzicht maar een klein voorbeeld. Het hele gesprek staat nu live op de site van #FMT.
Het gesprek kwam eigenlijk ook wel op een goed moment. Want op dit moment zijn de Nederlandse sportbonden onder regie van NOC*NSF bezig met het opstellen van de zogenoemde Sportagenda 2016. Zeg maar het beleidsplan tot en met de volgende Olympische Spelen in Rio waarin de toptienambitie en de verhoging van de sportdeelname van de Nederlandse bevolking centraal staan.

De (oneindige) mogelijkheden van digitalisering gaan ongetwijfeld een belangrijke rol spelen bij het realiseren van onze inhoudelijke en collectieve doelstellingen. Oude en vertrouwde structuren worden immers ter discussie gesteld doordat het gedrag van mensen door alle digitale mogelijkheden enorm aan het veranderen is. De sportvereniging van nu is niet de sportvereniging van vroeger en al helemaal niet de sportvereniging van over tien jaar.

Ook de georganiseerde sport zal zich, misschien beter dan tot nu toe, moeten realiseren dat er andere ‘verbindingen’ gelegd moeten worden met de ‘gebruikers’. Dat rollen en verantwoordelijkheden gaan veranderen. Dat er dankzij de digitalisering voor de georganiseerde sport heel veel kansen liggen om zich te vernieuwen. Als bonden en verenigingen die kansen laten lopen en blijven ‘hangen in het verleden’ dan leidt dat naar mijn overtuiging tot ‘verelendung’, het reservaat en uiteindelijk het einde.

Het vernieuwingsdebat in de sport wordt nu schoorvoetend gevoerd en zou wat mij betreft wel een extra duw in de rug mogen krijgen. Wellicht dat het gesprek met @stekel en @erwblo daartoe een goede aanzet geeft.

Gerard Dielessen
Algemeen directeur NOC*NSF

Lees hier de eerdere blogs van Gerard Dielessen.

Volg Gerard Dielessen op Twitter via www.twitter.com/gerarddielessen.
Weblog Weblog Gerard Dielessen: Digitalisering en sport. Fast Moving Targets 332
Deel dit via: