Bolhuis 335x194 Dag 31: André Bolhuis: "We winnen veel met sport, ook in 2015!"

Dag 31: We winnen veel met sport, ook in 2015!

Vandaag in onze 31e terugblik op 2014, kijkt NOC*NSF voorzitter André Bolhuis terug op het afgelopen jaar en ook alvast vooruit naar 2015.

Het jaar 2014 levert volgens Bolhuis nogal een contrast op. “Over 2014 is de afgelopen weken al veel gezegd. Het was in meerdere opzichten een bewogen jaar. Zo zullen we ons de ramp met de MH17 altijd blijven herinneren, zo’n onvoorstelbare gebeurtenis die in zoveel gezinnen, scholen, vriendengroepen en sportverenigingen van de ene op de andere dag voor lege plekken heeft gezorgd.

In 2014 werd ook weer pijnlijk duidelijk wat mensen elkaar voor vreselijke dingen kunnen aandoen. Ik denk daarbij dan aan Syrië en omgeving, Oekraïne en de zoveelste escalatie van het Midden-Oostenconflict. Maar ook verder weg lijkt het of conflicten vooral met geweld worden beslecht.

Het Nederlandse sportjaar 2014 staat daarmee in schril contrast. Wat sportdeelname en sportprestaties betreft was 2014 het beste sportjaar ooit. Ook dat werd breed uitgemeten in de media zoals tijdens het NOS | NOC*NSF Sportgala waar de Nederlandse sportprijzen werden verdeeld. Ook op onze eigen site hebben we ruimschoots aandacht besteed aan het afgelopen sportjaar. Ik raad iedereen aan deze dagen die 30 terugblikken nog eens langs te gaan. Het is een mooie opsomming geworden van ‘We winnen veel met sport!’.”

Over het maatschappelijk belang van sport is André Bolhuis helder. “Het belang van sport kan niet genoeg worden benadrukt. Lokaal en nationaal is sport vooral van belang om Nederland weer een stukje beter, gezonder, ondernemender en sterker te maken. En internationaal kan sport in tijden van geopolitieke spanningen ervoor zorgen dat we elkaar blijven ontmoeten, en daarmee blijven proberen elkaar te begrijpen. Natuurlijk, sport en politiek staan niet los van elkaar, maar met goed opletten kunnen we wel voorkomen dat er met sport politiek wordt bedreven. De internationale topsportwereld trekt over de hele wereld zonder dat de deelnemers elkaar de maat nemen over de besluiten van hun regeringen. Sport zorgt voor ontmoeting en verbinding, ook daar waar dat met andere middelen bijna onmogelijk is geworden.”

Voor 2015 ziet de voorzitter van NOC*NSF veel kansen. “Op 10 maart 2015 is het 150 jaar geleden dat Pim Mulier werd geboren. Hij was reeds op jonge leeftijd gefascineerd door sport. Op zijn veertiende richtte hij naar Engels voorbeeld de eerste voetbalclub (HFC in Haarlem) in Nederland op en later bracht hij ook andere sporten naar Nederland. We zullen in 2015 zeker een aantal keer stilstaan bij deze founder van wat wij daarna de georganiseerde sport zijn gaan noemen.

In 2015 vieren we ook 200 jaar Koninkrijk. Op zaterdag 25 april 2015, de laatste dag van de Nationale Sportweek, organiseert het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk in Zwolle, samen met NOC*NSF, het Oranje Fonds, de gemeente Zwolle en provincie Overijssel, een groots festival van stichtingen en verenigingen onder het motto Lang leve de club!. Op deze dag worden de mensen die zich belangeloos voor hun vereniging, stichting of club inzetten in de schijnwerpers gezet. In Zwolle wordt op deze dag ook bekendgemaakt wie de actie Laat je sportclub niet in zijn hemd staan heeft gewonnen.

Het leuke aan sport is dat de sportieve resultaten zich niet zo goed laten voorspellen. We gaan in januari al volgen hoe kunstrijdster Kyarha en hopelijk nog enkele andere Nederlandse vertegenwoordigers het gaan doen bij het Europees Jeugd Olympisch Winter Festival in Vorarlberg en Liechtenstein. We zullen in juni van komend jaar ons European Games TeamNL Baku 2015 stevig aanmoedigen tijdens de eerste European Games ooit, en daarna de sporters die voor de zomerversie van het Europees Jeugd Olympisch Festival in juli naar Tbilisi gaan.

Voor veel Nederlandse sporters zal 2015 volop in het teken staan van Rio 2016. Tot nu toe hebben zich pas drie hippische teams gekwalificeerd, maar daar zal in 2015 zeker snel verandering in komen. En dan zijn er natuurlijk al die WK’s, EK’s en andere evenementen waar de Nederlandse sportbonden met hun topsporters ook in 2015 weer acte de présence zullen geven.
Bolhuis Hickey.JPGAndré Bolhuis en Patrick Hickey (voorzitter EOC)Foto: NOC*NSF
Wat het organiseren van grote evenementen betreft is 2015 voor mij persoonlijk ook een spannend jaar. Ik ben lid van de coördinatiegroep van het EOC voor de eerste European Games in Baku straks van 12 t/m 28 juni. Bovendien hebben wij aangegeven de tweede versie van dit evenement graag in Nederland te willen organiseren, samen met de grote steden, gemeenten, provincies, Rijksoverheid en natuurlijk het Nederlandse bedrijfsleven. Al in mei van dit jaar neemt het EOC de beslissing welk NOC de 2019 editie mag organiseren.

Voor de sport in Nederland zelf zie ik in 2015 ook nogal wat uitdagingen.
Blijven we met de sportdeelname stijgen, ook in de groepen waar die deelname helaas toch nogal achterblijft? Lukt het om de sportverenigingen bij die groei aangesloten te houden? En, belangrijk voor de toekomst van de sport, komt er een nieuw evenwicht in de financiering van de sport? Kunnen we het lenen uit onze reserves beëindigen en deze in de toekomst weer op gaan bouwen? Het samengaan van Lotto met de Staatsloterij in 2015 is daarvoor van wezenlijk belang.

Ik kijk met veel optimisme naar de toekomst van de sport. Bijna dagelijks, maar zeker in de Nationale Sportweek 2015 (18 t/m 25 april), zullen we het weer zien. We dragen met zijn allen, vrijwilligers, professionals, bestuurders, sponsors, ambtenaren, wethouders, Kamerleden, burgemeesters, kabinetsleden en alle andere Nederlanders de sport een zeer warm hart toe onder het motto:

We winnen veel met sport, ook in 2015!
Deel dit via: