zo 24 apr 2011
Voormalig NOC-voorzitter Idenburg overleden

Idenburg 300
ARNHEM – Voormalig voorzitter van het Nederlands Olympisch Comité (NOC) mr. J.D.J. Idenburg is zaterdag in zijn woonplaats Voorschoten overleden. Dat heeft zijn familie zondag bekendgemaakt. Idenburg leidde het NOC van 1977 tot 1981, daarvoor was hij voorzitter van hockeyclub HGC en de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB). Idenburg was ook erelid van het Nederlands Olympisch Comite, nu NOC*NSF. Idenburg is 85 jaar geworden.

NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis zegt in een reactie ‘persoonlijk diep geraakt te zijn’. “Ik ken de heer Idenburg al van toen ik aanvoerder was van het Nederlandse hockeyteam. Hij heeft veel voor de Nederlandse sport betekend. Zo was hij onder andere van 1969 tot 1981 bestuurslid van het Nederlands Olympisch Comité, waarvan vanaf 1977 als voorzitter. Het was een roerige tijd met onder meer de discussie over het wel of niet boycotten van de Zomerspelen in Moskou in 1980. De heer Idenburg heeft toen de absoluut unieke beslissing genomen om als bestuur af te zien van de reis naar Moskou, maar het aan de sporters zelf over te laten of zij wel wilden gaan. De Olympische beweging in Nederland is veel dank verschuldigd aan de heer Idenburg en ik wens zijn vrouw, kinderen, kleinkinderen en andere naasten veel sterkte toe bij het verwerken van dit verlies."

Idenburg was in het dagelijks leven een verzekeringsman. Hij was directeur van Winterthur Verzekeringen en daarna voorzitter van het Verbond van Verzekeraars. Nadat hij van 1964 tot 1969 voorzitter was geweest van HGC, leidde hij in de jaren zeventig als preses de nationale hockeybond. Van mei 1989 tot maart 1990 was Idenburg nog interim-voorzitter van de sportkoepel (nu NOC*NSF) tot Wouter Huibregtsen werd benoemd tot opvolger van Henk Vonhoff.
NOC*NSF Voormalig NOC-voorzitter Idenburg overleden. Idenburg 332
Deel dit via: