di 23 jun 2015
Volleybalsters uitgeschakeld, zilver voor estafettezwemsters op 4x100 vrij

Celeste Plak 332
BAKU - De Nederlandse volleybalsters zijn klaar in Baku. Oranje verloor in de kwartfinales van Azerbeidzjan met 3-0. De Nederlandse jeugdzwemploeg won zilver op de 4x100 meter vrije slag en de 3x3 basketbalsters debuteerden op de Europese Spelen met een nederlaag tegen Griekenland.

Volleybal
Voor de Nederlandse volleybalsters zitten de Europese Speen erop. De ploeg van bondscoach Giovanni Guidetti verloor in de kwartfinales met 3-0 (25-21, 25-23 en 25-14) van het gastland Azerbeidzjan. In de goedgevulde Crystal Hall zorgde het thuispubliek voor het nodige kabaal en werden de Nederlandse services begeleid met boe-geroep. "In de zaal hoorden we dat niet echt", zei Lonneke Sloetjes. "We kunnen het publiek ook niet de schuld geven van ons slechte spel. Het begint met een goede service, maar we serveerden juist slecht. Dat is frustrerend en teleurstellend. We probeerden ze wel onder druk te zetten, maar maakten teveel fouten, ook aan het einde van de tweede set. Daarna konden we in de derde set niet meer in ons ritme komen."

Toch heeft het team wel geleerd van dit toernooi, vindt Sloetjes. "We hebben laten zien dat we heel goed kunnen spelen, alleen niet altijd wanneer het moet. Het is een grote uitdaging om dat te veranderen. We moeten ook leren met druk om te gaan. We weten wat we aan onszelf moeten verbeteren."
 
Basketbal
Nederland opende het 3x3-toernooi tegen Griekenland en verloor de ouverture met 8-13. Bijna zes van de tien minuten ging de strijd gelijk op, maar daarna moesten Jinga Gosschalk, Sharon Beld, Karen Heinen en Karin Kuijt de Griekse vrouwen laten gaan. "Het ging stroef, misschien de zenuwen", vond Gosschalk.

"Na vijf minuten zag je het tempo omlaag gaan. We moeten wennen aan de hitte hier, we zijn er pas vijf dagen en bij ons vertrek in Nederland was het onder de tien graden", zei Karen Heinen.

Nederland speelt morgen de resterende wedstrijden in groep A tegen Zwitserland en Azerbeidzjan, waarna de knockoutfase volgt.

Bekijk de reactie van Jinga Gosschalk:

estafette300Marrit Steenbergen, Laura van
De zwemsters veroverden zilver op de 4x100 meter vrije slag. Het zwemevenement in Baku geldt als jeugd EK.

Nederland finishte in een tijd van 3.44.10 een halve seconde achter Rusland. Het brons ging naar Groot Brittanniƫ in 3.45.80. Slotzwemster Marrit Steenbergen zwom Nederland van de vierde plaats naar de tweede en kwam net tekort om ook de Russische Kameneva in te rekenen.

Lees er hier meer over.

Eerder op de middag had Marrit Steenbergen zich ook al als snelste weten te plaatsen voor de finale van de 100 meter vrije slag in een tijd van 53.97. Frederique Janssen eindigde als elfde op die afstand. De finale vindt woensdag plaats.

Iris Tjonk werd negende op de 200 meter rugslag, kort voor voor Marieke Tienstra. Jasmijn Boon eindigde als negentiende. Op de 50 meter schoolslag finishte Tes Schouten als dertiende.
Baku 2015 Volleybalsters uitgeschakeld, zilver voor estafettezwemsters op 4x100 vrij.
Celeste Plak 332
Deel dit via: