Gratis VOG aanvragen

Steeds meer sportverenigingen stellen een VOG verplicht voor hun vrijwilligers. Maar hoe vraag je als vereniging een gratis VOG aan?

Wat is een VOG?
VOG staat voor Verklaring Omtrent Gedrag. Simpel gezegd een bewijs van goed gedrag. Bij het aanvragen van een VOG wordt iemand gescreend op een aantal specifieke punten. Kom de vrijwilliger door de screening, dan ontvangt hij of zij een VOG.
 
Waarom een VOG?
Door het aanvragen van een VOG kom je meer te weten over iemands verleden. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je een voor ontucht veroordeelde jeugdtrainer aanstelt. Een VOG is een controlemiddel, en kan ongewenst gedrag niet voorkomen!

Het aanvragen van een gratis VOG is simpel. Voldoet jouw vereniging aan de voorwaarden?

Dan ben je 5 stappen verwijderd van een gratis VOG.

1. Meld je vereniging aan op www.gratisvog.nl/aanmeldformulier

2. Vraag e-Herkenning aan

Mag jouw vereniging gebruik maken van de regeling? Dan vraag je eHerkenning aan. Vergelijk het met DigiD, maar dan voor organisaties. Voor de VOG-aanvraag is betrouwbaarheidsniveau EH1 voldoende. Er zijn diverse aanbieders van eHerkenning en de kosten variëren van €3 - 20 per jaar -> deze bedragen er vermelden!

3. VOG klaarzetten

Via deze link zet je de aanvraag in gang. Je geeft aan waarop iemand gescreend moet worden: omgang met personen en minderjarigen (profiel 84) en/of mensen met een verstandelijke beperking (profiel 85) en vult de naam en het e-mailadres van de vrijwilliger in. Hij of zij krijgt een link (-> koppeling naar link verwijderen, klopt niet! en kun je niet inzien!)  om de rest van de gegevens in te vullen en akkoord te geven.

4. De vrijwilliger maakt de aanvraag af

Degene die gescreend wordt logt in met DigiD, vult de gegevens aan en geeft akkoord. De screening wordt uitgevoerd. Wordt de aanvraag goedgekeurd, dan ligt de VOG binnen enkele dagen bij de vrijwilliger op de mat.