wo 23 sep 2015
“Topsporters moeten gewoon een goed gebit hebben”

1309 Cees-Rein vd Hoogenband NEA_300x200Cees-Rein van den Hoogenband
ARNHEM - Een goed gebit is essentieel voor elke topsporter. Onder leiding van chefarts Cees-Rein van den Hoogenband doet NOC*NSF daarom onderzoek naar de tanden en kiezen van alle atleten. “Het belang hiervan wordt sterk onderschat.”

In de aanloop naar de Olympische Spelen van Londen kreeg Van den Hoogenband al in de gaten dat het gemiddeld genomen slecht is gesteld met het gebit van topsporters. “Ik heb toen een paar testen gedaan. Het blijkt bittere noodzaak om er meer aandacht aan te besteden. Wij denken in Nederland dat iedereen goede mondzorg krijgt, maar dat is blijkbaar niet het geval.”

Onderzoek
In Engeland is tijdens de Spelen onderzoek gedaan en daar waren de resultaten zorgwekkend. Er kwam een enorme hoeveelheid tand- en kiesletsels naar voren. “Dat bevestigde mijn idee dat ook veel van onze sporters een te hoog risico lopen op problemen in de aanloop naar belangrijke wedstrijden”, aldus Van den Hoogenband. Om de status van de gebitten goed in kaart te brengen, heeft hij een onderzoek opgezet, dat onder supervisie staat van professor Wolvius, kaakchirurg in Rotterdam. “We zijn alle sporters met een A-, B- en HP-status aan het screenen op gebitsproblemen. Het heeft een wetenschappelijk tintje, want we werken samen met de Erasmus Universiteit in Rotterdam.”

Kiespijn
De arts benadrukt dat het belangrijk is dat zoveel mogelijk sporters deelnemen aan het onderzoek. Niet zozeer vanwege het wetenschappelijke deel, maar vooral om sporttechnische redenen. “Het aantal aanmeldingen is nogal pover, het mag behoorlijk omhoog. Topatleten moeten gewoon een goed gebit hebben. Slechte mondverzorging vergroot de kans op infecties en dat kan enorme negatieve invloed hebben op de prestaties. Een verstandskies die zit te wroeten, moet eruit. Die vormt een potentiële bron van infectie. En infecties gaan te allen tijde samen met prestatievermindering. Ik denk dat sporters dit sterk onderschatten en hun gebit verwaarlozen. Ze denken best te kunnen wachten tot ze daadwerkelijk kiespijn krijgen, maar we weten inmiddels wel dat er veel aandoeningen aan het gebit voorkomen die niet gepaard gaan met pijn.”

Eigen initiatief
Systematisch onderzoek is daarom een must, vindt Van den Hoogenband. “Ik begrijp best dat sporters het belangrijker vinden dat hun prestaties gemeten worden en blessures goed behandeld, maar dit mag niet worden onderschat. Ik heb topsportartsen er nu van doordrongen dat zij hier een stimulerende factor moeten zijn, maar uiteindelijk moet het op eigen initiatief van de sporters gebeuren. Er is nu een zestal centra in het hele land aangewezen waar de topsporters terecht kunnen. Iedere sporter heeft ook een persoonlijke aanschrijving gekregen met de uitleg over het onderzoek. Heb je die brief gekregen en heb je nog geen actie ondernomen? Maak er tijd voor!”

Lees hier het verhaal over de mondgezondheidscheck van NOC*NSF in het Nederlands Tandartsenblad. Heb je nog vragen? Neem contact op via topsportmedisch@nocnsf.nl.  
Medisch “Topsporters moeten gewoon een goed gebit hebben” 1309 Cees-Rein vd Hoogenband NEA_332x269
Deel dit via: