vr 15 feb 2019
Korea's willen weer samen meedoen aan Spelen

LAUSANNE (ANP/RTR) - Zuid-Korea en Noord-Korea willen volgend jaar bij de Olympische Spelen in Tokio gezamenlijk meedoen aan meerdere teamsporten. Ook is het de bedoeling dat atleten van beide landen onder één vlag verschijnen bij de openingsceremonie. Thomas Bach, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, heeft dat vrijdag gezegd in Lausanne. De Duitser had in de Zwitserse stad een ontmoeting met officials van beide Korea's.

Bij de Winterspelen in Pyeongchang kregen de sporters van Zuid-Korea en Noord-Korea tijdens de openingsceremonie een staande ovatie toen ze onder gezamenlijke vlag, onder de naam 'Korea' het stadion kwamen binnengelopen. Het vrouwenijshockeyteam bestond uit speelsters van beide landen. Noord-Korea deed met 22 atleten mee aan de Winterspelen. Ook stuurde het land 24 officials en 21 mediavertegenwoordigers naar het sportevenement.

Voor het kwalificatietraject van de Zomerspelen willen Zuid-Korea en Noord-Korea gezamenlijk meedoen aan vier teamsporten: vrouwenbasketbal, vrouwenhockey, judo (teamevent) en roeien (vrouwen en mannen).

Beide landen hadden eerder al aangegeven dat ze overwegen zich samen kandidaat te stellen voor de organisatie van de Olympische Spelen in de zomer van 2032. ,,Dit geeft opnieuw de verbindende kracht van de Olympische Spelen aan'', zei Bach. ,,Sport zal altijd bruggen blijven bouwen.''

Het IOC kiest normaal gesproken zeven jaar van tevoren, dus in 2025, waar de Spelen in 2032 plaatsvinden.

Deel dit via: