16 dec 2015
Blog Gerard Dielessen over 2015: ‘net niet’, fusie en mooie vooruitzichten

Gerard Dielessen300Gerard Dielessen
Ondanks weer een overvloed aan alle sportieve successen, is op de één of andere manier het bijna voorbije 2015 voor mij een jaar van net niet.

  • Het Nederlands voetbal elftal plaatste zich net niet voor het EK in Frankrijk volgend jaar.
  • We wisten net niet de European Games 2019 naar Nederland te halen door gebrek aan voldoende draagvlak.
  • En de fusie tussen Lotto en Staatsloterij, die via de afdracht moet zorgen voor een duurzame financiering van de Nederlandse sportinfrastructuur kunnen we net niet voor het einde van dit jaar afronden.

Natuurlijk, het Nederlands voetbalelftal zal zich wel weer oprichten in de toekomst. Met zoveel talentvolle jonge voetballers. En wie weet kwalificeren de voetbaldames zich begin volgend jaar voor de Olympische Spelen in Rio. En ooit zal er wel een nieuwe discussie ontstaan over de organisatie van een groot sportevenement in Nederland. En de fusie komt er echt in 2016, al is de vertraging niet prettig.

Nadat we een aantal jaren onze daarvoor bestemde reserves hebben moeten inzetten om het verlies aan kansspelinkomsten te kunnen compenseren, ziet het er naar uit dat we over twee jaar weer kunnen beschikken over een bedrag van zo’n 50 miljoen vanuit de kansspelafdracht als gevolg van de fusie. Vorige week stemde de Autoriteit Consument & Markt in met het samengaan van Lotto en Staatsloterij. Nu de Tweede Kamer nog, nadat het kabinet al zich al eerder positief heeft uitgesproken over de fusie.


Door het inzetten van onze reserves hebben we ‘de sport’ in Nederland behoorlijk overeind kunnen houden. Een goed besluit destijds. Want dit jaar haalde Nederland op de verschillende podia meer dan 270 medailles. En let aan het einde van het jaar nog even goed op wat de handbaldames op dit moment in Denemarken aan het presteren zijn. Bij de laatste vier op het WK inmiddels. En misschien nog meer, want ze zijn in vorm. Tijdens de Olympische kwalificatie hebben ze bovendien een goede kans zich te plaatsen voor Rio. Dat zou een primeur zijn!
Dafne Schippers ANP300Dafne SchippersFoto: ANP
Er waren ook vele andere opvallende successen. Die vierden we onder andere gisteravond weer met een fraai en feestelijk NOS | NOC*NSF Sportgala. Vooral de verkiezing van Dafne Schippers als ‘Sportvrouw van het Jaar’ is meer dan op zijn plaats en in het oog springend uiteraard. Wat een talent. Ik kan niet wachten tot zij tijdens de Spelen in Rio in actie komt.

De Spelen van Rio beloven veel goeds voor Nederland. Doordat we onze reserves hebben ingezet, en door de steun van het ministerie van VWS, hebben we onze topsportprogramma’s samen met de sportbonden goed kunnen uitvoeren. Ik waag mij hier niet aan voorspellingen. Maar het goede gevoel is er meer dan ooit. Overal ter wereld presteren onze topsporters excellent. #GoTeamNL dus. En dat geldt ook voor onze paralympische sporters die eveneens goed op koers liggen voor de Paralympische Spelen in september volgend jaar in het Braziliaanse Rio de Janeiro.

Ook op het gebied van sportdeelname zijn vele successen geboekt. Ondanks licht teruglopende ledenaantallen bij verenigingen gaan steeds meer mensen regelmatig sporten. Inmiddels al ruim negen miljoen. Genoeg uitdaging dus om samen met bonden en verenigingen de sportinfrastructuur ‘toekomstproof’ te maken. Het gaat meer dan ooit over het realiseren van maatschappelijke impact door middel van sport. We winnen immers veel met sport, en dat zou ik graag zo willen houden. In 2016, maar ook in de verdere toekomst.

Minder enthousiast ben ook over de integriteit van de sport. Kijk naar de discussies op bestuurlijk niveau binnen de FIFA, de dopingschandalen bij atletiek. Dit soort schandalen zijn bedreigend voor de sport. Tijdens het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie, komend half jaar, wordt dit onderwerp gelukkig hoog op de agenda gezet.

In andere opzichten was het voorbije jaar ook nogal aangrijpend. Of zoals de burgemeester van Hilversum en mijn goede vriend Pieter Broertjes zei: ‘2015 is een jaar waarin we weer een aantal illusies zijn kwijtgeraakt. Zoals gewoon zomaar ergens een biertje kunnen drinken of naar een sportwedstrijd gaan’, naar aanleiding van bijvoorbeeld de aanslagen in Parijs etc.

Laten we mede daarom de maatschappelijke betekenis van sport in 2016 nog verder gebruiken en uitbouwen. Kijk daarom nog maar eens bijgaand filmpje.Voor nu vanaf deze plek wens ik iedereen mooie feestdagen en een heel sportief 2016.

Gerard Dielessen
Algemeen Directeur NOC*NSF

>> Eerdere blogs van Gerard Dielessen


2015 Blog Gerard Dielessen over 2015: ‘net niet’, fusie en mooie vooruitzichten. Gerard Dielessen332
Deel dit via:

Reageren

Naam
E-mail
Reactie