jorientermors335 Dag 25: Jorien ter Mors: van dieptepunt naar hoogtepunt en weer terug
jorientermors907

Dag 25: Jorien ter Mors: van dieptepunt naar hoogtepunt en weer terug

Als ze haar sportjaar 2014 in een zin moet samenvatten, is Jorien ter Mors resoluut: “Van dieptepunt naar hoogtepunt en weer terug”, blikt de Enschedese schaatsster terug.

De Olympische Spelen van 2014 zijn symbolisch voor het hele sportjaar van Ter Mors, de piek is hoog, het dal diep. Ze geeft het ook aan als ze gevraagd wordt naar haar moment van Sochi 2014: “Eigenlijk een combinatie van twee dagen. Eerst was er de 1500 meter shorttrack waarop het niet lukte. Toen verging mijn wereld wel even, dacht ik heel zwart-wit en hoefde het allemaal niet meer van me.” Ze haalt zich het gevoel weer voor de geest. “Ik had pas rust in mijn hoofd toen ik mijn ogen dicht deed en ging slapen. Dat lukte prima trouwens en de volgende dag was alles anders”.

Die dag, op 16 februari, staat de 1500 meter op de langebaan op het programma. “Ik was meteen gefocust, wist dat ik er fysiek goed voor stond. Nieuwe dag nieuwe kansen. En hij verliep eigenlijk omgekeerd aan de dag ervoor. Nu klopte alles en won ik goud”, geniet de 25-jarige Tukker na, ruim negen maanden later. Het goud, en het goud dat ze met de achtervolgingsploeg verovert, zet haar leven op de kop. Ze wordt doorlopend herkend op straat, duikt op in tv-programma’s, is ambassadeur van Make a Wish, er wordt zelfs een fuchsia naar Jorien ter Mors genoemd. “Je wordt wel geleefd als je terugkomt”, beaamt ze. “Je wordt overal herkend en bent toch min of meer een bekende Nederlander. Dat was voorheen nooit zo en dat is wennen. Natuurlijk krijg je veel leuke reacties, maar soms wil je ook wel gewoon even weer als onbekende door het leven kunnen gaan.”

En lekker kunnen sporten. Want dat is wat Ter Mors het liefst doet. “Sport is mijn leven, het heeft eraan bijgedragen wie ik ben en is heel belangrijk voor me.” Discipline, plezier, ze somt wat dingen op die sport haar opleveren. De keus om shorttrack en langebaan te, blijven, combineren is ook deels gestoeld op dat laatste: plezier. “Ik vind beide supermooi om te doen en voor mij werkt die afwisseling heel goed. Het vult elkaar ook goed aan is mijn ervaring. Alleen maar een ding doen gaat me bovendien vervelen.” Heeft ze ook een advies voor jonge sporters die voor een dergelijke keus staan? “Doe het op je gevoel. Plezier en genieten staan voor op, laat je niet door anderen tot iets verplichten”.

Het jaar 2014 heeft veel van Ter Mors gevergd. Te veel, blijkt na de zomer. Tijdens een vakantie in de Himalaya loopt ze een bacteriële infectie op en die doet, na alle fysieke en mentale inspanningen ervoor, de emmer overlopen. Ter Mors is ‘overreached’ en moet rust houden. Het tweede dieptepunt van het jaar. Maar de schaatsster heeft nergens spijt van: “Het mooiste moment in mijn sportcarrière heeft zoveel gekost om op te kunnen brengen, dat het me ook in een van de diepste dalen heeft gebracht. Als dat over vier jaar weer zo zou moeten lopen voor dit sportieve resultaat, zou ik het zo weer doen.”
Deel dit via: