Bibian Mentel 335x195 Dag 27: 'Pluk de dag' ook na Paralympisch goud het motto van Bibian Mentel
Mentel 970

Dag 27: 'Pluk de dag' ook na Paralympisch goud het motto van Bibian Mentel

Mentel 300x200
‘Bijzonder. Fantastisch. Te gek!' Met die woorden kijkt snowboardster en winnares van Paralympisch goud Bibian Mentel terug op Sochi 2014. “Een super mooie tijd, waarin alles samen kwam. Het feit dat het snowboarden überhaupt op het Paralympisch programma stond, dat niet alleen ik daar was, maar ook nog drie andere Nederlands snowboarders en dat ik dan ook nog won. Dan klopt gewoon alles.”

“Sommige mensen kijken wel iets anders naar me, nu ik een gouden medaillewinnaar ben”, vervolgt Mentel. “Dat is een gekke gewaarwording. Mensen die eerder niets zeiden, zeggen nu ineens ‘hallo’. Maar dat vind ik vooral geestig. Die gouden medaille heeft ook weer deuren geopend voor de Mentelity Foundation en daar pluk ik nu de vruchten van. Jongeren met een beperking die ons in Sochi zagen snowboarden, hebben nu zoiets van: kan dat? Dat willen wij ook! We zijn dan ook druk bezig met nieuwe talenten die willen leren snowboarden, maar ook met het verder helpen van degenen die het al kunnen. Zij hebben door de Spelen in Sochi gezien dat ze ook op wedstrijdniveau meer uit zichzelf kunnen halen en vragen: kunnen jullie mij helpen om dat verder te ontdekken? Dan ben je betrokken bij de groei van mensen en dat vind ik hartstikke leuk. We zijn met de bond bezig om te kijken hoe we daar structuur in kunnen aanbrengen."

Sinds Sochi 2014, heeft de Paralympische snowboardsport een flinke ontwikkeling doorgemaakt, op meerdere vlakken. "Bij de klasse van de 'lower limbs', de onderste ledematen, is een extra klasse toegevoegd. Dit omdat er een heel groot verschil zit in een bovenbeenamputatie, of een onderbeenamputatie. Eigenlijk of je geen gebruik kunt maken van je been, of dat je een goed functionerende knie hebt. Ik denk dat dat de eerlijkheid van de sport zeer ten goede komt. Het gaat er ook voor zorgen dat de sport verder gaat groeien. Als je het bij één klasse houdt, is het al snel zo dat degenen met de minste beperking excelleren in die klasse. Verder is er een nieuw onderdeel bijgekomen, de banked slalom. Daarmee wordt het veld breder. De banked slalom is namelijk net wat toegankelijker dan de snowboardcross, onder meer omdat er weinig tot geen sprongen of lastige stukken inzitten. Het gaat meer richting een reuzenslalom. Je moet het niet onderschatten, want het is best een technisch onderdeel, maar het is wel meer toegankelijk."

Mentel is zelf inmiddels ook weer in training. Tussen de andere activiteiten door. Zo was ze onder meer te zien op NET 5 bij het programma De Volgende Stap en ging ze voor het Liliane Fonds naar Brazilië. "Ik dacht dat het na de zomer wel wat rustiger zou worden, maar dat is niet gebeurd. Veel media-aandacht, veel op pad geweest. Uiteindelijk gaat het mij erom de gehandicaptensport meer op de kaart te zetten en ik hoop dat ik daar mijn steentje aan bijdraag. Ik ben van het ene leuke moment in het andere gerold en geniet daar nog steeds van. Ik ben altijd iemand geweest die van dag tot dag heeft geleefd, die Carpe Diem hoog in het vaandel heeft staan, en dat doe ik nog steeds."

Bibian Mentel werd op het NOS | NOC*NSF Sportgala ook nog verkozen tot Paralympisch Sporter van het Jaar. Bekijk hier de aflevering van het Paralympisch Sportjournaal.

Deel dit via: