Bolhuis Sochi 335 Dag 26: André Bolhuis blikt terug: Veel aandacht voor sportevenementen in 2014

Dag 26: André Bolhuis blikt terug: Veel aandacht voor sportevenementen in 2014

Bolhuis Sochi 335André Bolhuis in Sochi
In 2014 was er bijzonder veel aandacht voor de prestaties van de Nederlandse sporters. Enerzijds werd er meer gesport dan ooit, anderzijds stonden de Nederlandse topsporters met hun prestaties volop in de belangstelling. André Bolhuis, voorzitter van NOC*NSF, meldde het al in zijn openingstoespraak bij de najaarsledenvergadering van NOC*NSF: “2014 is het jaar van Sochi 2014, met een ongekend aantal Olympische medailles, en het jaar van het WK voetbal, waar we zo goed presteerden.”

Maar niet alleen in het buitenland werden belangrijke sportevenementen georganiseerd. Bolhuis, en met hem het Nederlandse publiek, zag tal van mooie sportevenementen in Nederland: “Zoals het WK veldrijden, het WK schaatsen, het WK roeien, het WK hockey, het WK softbal en het WK BMX." En dat zijn dan alleen nog maar de wereldkampioenschappen.

In 2014 is veel over het organiseren van internationale sportevenementen gesproken. Logisch ook, met zowel succesvolle Olympische en Paralympische Spelen, als wereldkampioenschappen voetbal in één jaar. De aandacht begon al met Sochi 2014. Een halfjaar voor aanvang nam het Russische parlement een wet aan, waarin het werd verboden om ‘onder minderjarigen propaganda te maken voor niet-traditionele seksuele relaties’. Deze veelbesproken wet - algemeen gezien als anti-homowet - leidde internationaal en ook in Nederland tot afschuw en ophef. Deze discussies waren voor NOC*NSF aanleiding om in Sochi en tijdens de Spelen een kort symposium te organiseren over ‘Sport en mensenrechten’. De internationale spanningen met Rusland liepen daarna in 2014 verder op.

Ook werd dit jaar duidelijk dat Europese landen en steden niet meer automatisch in de rij staan om de Olympische Spelen te mogen organiseren. Zo trok Noorwegen zich op het laatste moment terug uit de race om de Winterspelen van 2022 en zijn er van de oorspronkelijke zes kandidaten nog maar twee over, te weten Almaty (Kazachstan) en Beijing (China). De Nederlandse Rita van Driel is in de commissie benoemd die beide bid’s gaat bestuderen en evalueren.

Bij het IOC was de in 2013 tot nieuwe voorzitter gekozen Thomas Bach intussen met grote voortvarendheid begonnen aan zijn Agenda 2020. Daarmee wil hij de Olympische beweging en vooral ook de Olympische Spelen zelf moderniseren en daarmee voor de toekomst versterken. Het meest in het oog springend zijn de plannen om organiserende landen meer verplichtingen op te leggen wat betreft het handhaven van de universele mensenrechten en de plannen om het organiseren van de Spelen goedkoper en flexibeler te maken. André Bolhuis, nadat de IOC-leden de plannen begin december in Monaco unaniem hadden goedgekeurd: “Het IOC draait het bidding-proces om. Van het stellen van eisen en dan maar afwachten wie zich kandidaat stelt, gaat men belangstellende NOC’s met steden en landen inviteren om met voorstellen te komen over hoe zij die Spelen zouden willen organiseren. Dat geeft veel meer NOC’s over de wereld de kans om op zijn minst te onderzoeken of het haalbaar zou zijn om de Spelen in hun land te organiseren.”
Het enthousiasme van het IOC werkt aanstekelijk: “Er valt veel te winnen met sport, zeker ook in Nederland met onze grote internationale sporttoernooien. De ook maatschappelijk zo succesvolle topsportevenementen die in Nederland in 2014 zijn georganiseerd, waren waardevol voor de Nederlandse samenleving en helpen ons om Nederland met sport een stukje beter te maken”, aldus André Bolhuis.

Nog voor 2014 kon worden afgesloten, besloot NOC*NSF serieus te onderzoeken of het mogelijk zou zijn om in 2019 de European Games in Nederland te organiseren. In 2015 vindt dit vierjarig evenement voor de eerste keer plaats in Baku, Azerbeidzjan. De European Games zijn een multisportevenement voor atleten uit heel Europa (50 landen) en worden om de vier jaar gehouden. De Spelen worden georganiseerd en gereguleerd door het EOC (European Olympic Committees).

Dit NOC*NSF-besluit is kenbaar gemaakt aan het bestuur van het EOC, tijdens verkennende besprekingen op 17 en 18 december 2014 in Amsterdam. Het EOC bestuur reageerde enthousiast op de door NOC*NSF gepresenteerde aanpak. Bij het onderzoek zal NOC*NSF het ministerie van VWS, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en alle geïnteresseerde steden, gemeenten, provincies en andere partijen in Nederland betrekken. De mogelijkheid om de European Games over een groot deel van Nederland heen te organiseren, maakt nadrukkelijk deel uit van de aanpak van NOC*NSF.

André Bolhuis aan het einde van 2014: “Na de organisatie van succesvolle topsportevenementen in het afgelopen jaar en de jaren daarvoor, en na de eveneens succesvolle Europese Jeugdspelen in Utrecht in 2013, zijn we toe aan een groot en volwassen multisportevenement. We zijn in 2014 met de Nederlandse sport overal over de hele wereld geweest. Het zou fantastisch zijn om heel Europa in 2019 tijdens Europese Spelen in Nederland te mogen ontvangen.”
Deel dit via: