Talentdag 335 Dag 10: NOC*NSF Talentdag biedt sporttalent nieuwe en mooie kansen.
Talentdag 970

Dag 10: NOC*NSF Talentdag biedt sporttalent nieuwe en mooie kansen

Lars Groen 280-1Lars Groen
De NOC*NSF Talentcampagne ‘Ik wist niet dat ik het in mij had' leverde in november bijna honderd talenten op. Zij zijn inmiddels uitgenodigd voor een vervolgtraject bij een specifieke sportbond. Een van hen is Lars Groen. De 16-jarige Doetinchemmer was op basis van een wildcard uitgenodigd voor de Talentdag. Elke gymdocent had twee van deze wildcards tot zijn beschikking, om te geven aan leerlingen die bovengemiddeld veel potentie hebben. Zij hoefden zich niet via de reguliere weg op te geven en eerst gescreend te worden door NOC*NSF, maar waren rechtstreeks welkom op de Talentdag, die op 2 november op vier locaties in Nederland werd gehouden.

“Ik had eigenlijk geen verwachtingen van de Talentdag op Papendal", zegt Lars, die al elf jaar voetbalt bij DZC'68 in Doetinchem. "Ik liet het gewoon over me heen komen en was benieuwd wat voor metingen er zouden worden gedaan. Ik vond het in het begin een beetje eng, want er waren veel camera's aanwezig. Achteraf was dat toch wel leuk, omdat het ook op televisie werd uitgezonden en ik zelf ook nog te zien was. Ik was erg verrast dat er zoveel media was.”

Na de verschillende tests en metingen op het gebied van lichaamsbouw, explosiviteit en vermogen, was het afwachten. “Ik kreeg op de Talentdag niet meteen te horen of mijn metingen goed waren. Of dat ik in aanmerking kwam voor een vervolgtraject bij één van de sporten.” Dat bleek later wel het geval: zowel de roeibond als de volleybalbond was geïnteresseerd en nam contact op. “De roeibond heeft laten weten dat ik een uitstekende basiskwaliteit heb om een goede roeier te worden. Via de plaatselijke vereniging laten ze me kennismaken met roeien en kan ik eventueel meedoen aan het opleidingsprogramma van de bond. ”

De volleybalbond nodigde de havo-scholier uit voor een selectiedag beachvolleybal. “Echt leuk. Ik hou van balsporten. Ik heb nog nooit geroeid, dus ik kan daar niet zo veel over zeggen. Maar ik ben wel benieuwd. Als ik roeien niet leuk vind, heb ik altijd nog een andere optie. Qua volleybaltechniek ben ik nog niet zó ver, maar ik heb al wel de basis. Dat kan in mijn voordeel uitpakken.”

De Talentdag heeft Lars in ieder geval inzicht gegeven in zijn mogelijkheden in andere sporten dan voetbal. Nu is het aan hemzelf om uit te vinden hoe ver hij kan komen. "Ik denk wel dat ik de discipline heb om te sporten om het hoogste niveau. Ik denk dat ik het kan opbrengen om veel te trainen en me aan een strak trainingsschema kan houden. Ik hou veel van sport dus dit is een mooie kans."
Deel dit via: