zo 02 aug 2015
EYOF Team Netherlands terug uit Tbilisi

Ilse Buren 300x200
SCHIPHOL - EYOF Team Netherlands is vanmiddag geland op Schiphol. De equipe deed de afgelopen week mee aan het European Youth Olympic Festival (EYOF) in Tbilisi en veroverde daar vijftien medailles: vier gouden, drie zilveren en acht maal was er brons. Nooit eerder won Nederland zoveel eremetaal op een EYOF dat buiten onze landsgrenzen werd gehouden. Chef de mission Pieter van den Hoogenband is trots op zijn team en spreekt van een "unieke teamprestatie".

Het EYOF is een multisportevenement voor talenten in de leeftijd van 14 tot en met 18 jaar. In de Georgische hoofdstad streden zo'n 2300 Europese toptalenten om de medailles. Nederland was vertegenwoordigd met 53 sporters, die uitkwamen in vier sporten: atletiek, judo, turnen en zwemmen. "Het was een heel bijzondere week", blikte chef de mission Pieter van den Hoogenband terug. "Iedereen heeft fantastisch gepresteerd. Dat is natuurlijk belangrijk als je met sporters te maken hebt. Ik heb heel veel beleving gezien in Tbilisi. Ze hebben veel meegemaakt en ik hoop dat ze nu de juiste keuzes gaan maken in de rest van hun loopbaan."

De drievoudige Olympisch kampioen deed zelf in 1993 mee aan dit evenement, dat toen werd gehouden in Valkenswaard. Dat was het moment dat hij ervoor koos te gaan leven als topsporter. "Dat evenement veranderde mijn leven", aldus Van den Hoogenband. "Toen kwam ik erachter dat ik er helemaal voor wilde gaan.Wat uiteindelijk heeft geleid tot het bereiken avn de Spelen in Atlanta in 1996 en het winnen van de Spelen in 2000 in Sydney."
VDH en turners 300x200
De chef de mission hoopt dat de talenten die in Tbilisi uitkwamen, dezelfde weg zullen bewandelen. "Deze groep is zo talentvol en heeft enorm veel kwaliteit. Ik hoop dat er een paar tussen zitten die de juiste keuzes maken, dan gaat het Nederlandse publiek daar de komende jaren enorm van genieten."

Van den Hoogenband heeft niet één moment dat hij er als hootepunt wil uitlichten. "Dat doe ik liever niet. We hebben vijftien medailles gewonnen. Dat zijn vijftien medailles met een apart verhaal, met vier gouden medailles daartussen. Ik ben trots op de hele ploeg. We hebben ook tegenslagen gehad. Zoals de diskwalificatie van onze 4x100 meter estafetteploeg. Dat was zuur. Bij het judo was er een blessure van Coen van Winden, bij het turnen Sering Perdok die haar voet blesseerde. Ondanks die tegenslagen hebben we echt naar behoren gepresteerd en daar ben ik echt enorm trots op."

Volgens VDH is de cirkel nu rond. "Het was mooi om daar in1993 als deelnemer te zijn. Twee jaar geleden was ik toernooidirecteur toen het evenement in Utrecht werd gehouden en nu ben ik chef de mission. Ik vond het een eer om te doen. Ook de samenwerking met de coaches is heel goed verlopen. We hebben echt als Nederland een unieke teamprestatie geleverd."

Bekijk foto's van het Welkom Thuis-evenement

Bekijk een interview met chef de mission Pieter van den Hoogenband:

Tbilisi 2015 EYOF Team Netherlands terug uit Tbilisi Ilse Buren 332x269
Deel dit via: