Sporttalent gezocht!

Om sportbonden te helpen met het vinden van talenten buiten hun eigen sportkring, organiseert NOC*NSF onder het motto ‘Ik wist niet dat ik het in me had’ de NOC*NSF Talentdag, een nationale zoektocht naar sporttalenten. Jongeren tussen twaalf en achttien jaar worden uitgenodigd om zich in de praktijk te laten testen. Hoe hoog kan jij springen? Hoe snel loop je tien meter, en dertig meter? Hoeveel vermogen kan je leveren op een fiets in een supersprint van vijf seconden? Verschillende testen, waarvan op het eerste gezicht misschien niet helemaal duidelijk is met welke takken van sport dit verband houdt. Toch kan die link gelegd worden, omdat je met deze testen inzicht krijgt in zaken als explosiviteit, snelheid, kracht en uithoudingsvermogen.

Dit zijn kenmerken die zeer onderscheidend zijn voor sporten als baanwielrennen, roeien, volleybal, atletiek, rugby en triatlon. Welke sport het best past bij de mogelijkheden van deze jongeren, wordt na de Talentdag bekeken. De jongeren met de meeste potentie kunnen dan een uitnodiging van die betreffende sportbond verwachten, om specifieker getest te worden en in een programma mee te draaien waar hun talent kan worden bevestigd.

Achtergrond van de campagne ‘Ik wist niet dat ik het in me had’ is dat het voor een aantal bonden, lastig blijkt om op een effectieve manier de doelgroep te bereiken die zich buiten hun eigen tak van sport ophoudt. De meeste kinderen komen nu eenmaal eerder in aanraking met judo, voetbal of hockey dan bijvoorbeeld met rugby of baanwielrennen. Daarbij beseffen ze vaak ook niet dat een overstap op latere leeftijd, in combinatie met de fysieke aanleg en de wil om het maximale uit jezelf te halen, voor dergelijke sporten tot een succesvolle topsportcarrière kan leiden. Dat is de reden waarom NOC*NSF, in samenwerking met de sportbonden en nu ook met enkele gemeenten, voor deze zogenoemde ‘laat specialisatie-sporten’ actief op zoek is naar instromers tussen 12 en 18 jaar oud.

Als je op de hoogte gehouden wilt worden waar en wanneer de volgende Talentdagen plaats vinden, vul dan geheel vrijblijvend dit formulier in.