Studie Top 10

Het hoogst haalbare, daar gaat het om in topsport. De Top 10-ambitie, het streven van Nederland om structureel tot de tien beste topsportlanden ter wereld te behoren, is voor de Nederlandse topsport de ultieme doelstelling.

Het behalen van die doelstelling is geen eenvoudige opgave. Bovendien zit de concurrentie niet stil. Er is wereldwijd een medaillerace gaande en een structurele positie in de kopgroep vergt ambitie, daadkracht en lef.

Het waarmaken van de Top 10-ambitie vereist een grondige analyse. Wat houdt die positie precies in, waar staan we ten opzichte van de concurrentie, welke prestaties en middelen zijn nodig om het gat te dichten? De concurrentie vergelijkt en analyseert de prestaties immers ook. Een structurele plek in de mondiale Top 10 is een fascinerend doel, maar het is geen vrijblijvend toekomstideaal. Wie ambitieus is, moet daarnaar handelen.

De Studie Top 10, uitgevoerd in 2010 is ‘een foto in hoge resolutie’; een nauwkeurige momentopname van het topsportklimaat in Nederland en een weergave van de ambities voor de toekomst. Het doel: vaststellen wat ervoor nodig is om een structurele positie in de top 10 te bereiken. Welke investeringen zijn er nodig, wat vergt de ambitie van de sporters, coaches, sportbonden, NOC*NSF, de rijks- en lokale overheden, het bedrijfsleven en alle andere betrokkenen? 

De uitkomsten van de Studie Top 10 (2010) hebben richting gegeven aan het huidige topsportbeleid: gerichte, structurele steun voor structureel presterende programma’s. Dit is ook terug te zien in de Sportagenda 2017+.

>> Klik hier voor de Studie Top 10