do 20 dec 2018
Sportprijzen 2018 uitgereikt

Winnaars Sportgala 2018 300x400

AMSTERDAM - Onder grote belangstelling zijn woensdag op het NOS | NOC*NSF Sportgala 2018 in Afas Live in Amsterdam de Sportprijzen 2018 uitgereikt. Bibian Mentel, TeamNL baanwielrenners teamsprint, Marianne Timmer, Matthijs de Ligt, Suzanne Schulting, coaches Jac Orie en Raemon Sluiter -ex aequo verkozen- en Kjeld Nuis toonden zich zeer verguld met deze waardering van de Nederlandse topsporters en coaches.

Paralympische sporter van het Jaar 2018: Bibian Mentel

De weg naar PyeongChang was voor paralympisch snowboardster Bibian Mentel (46) bezaaid met obstakels vanwege terugkerende kanker. Een maand voor de start van de Paralympische Spelen ondergaat zij nog een operatie. Ze is net op tijd hersteld om haar deelname aan de Spelen veilig te stellen. Ze wint in PyeongChang twee gouden medailles: op de banked slalom en de cross. Op de cross prolongeert zij haar Paralympische titel en omdat de banked slalom voor het eerst op het programma staat is ze daar de eerste Paralympisch kampioen. Op de wereldranglijst staat Bibian op de tweede plaats in beide disciplines. Inmiddels heeft zij een punt achter haar carrière gezet.

Sportploeg van het Jaar 2018: TeamNL baanwielrenners teamsprint

De Nederlandse baansprinters zetten in februari van dit jaar tijdens het WK in Apeldoorn met goud op de teamsprint de kroon op hun werk. Na twee zilveren WK-medailles op dit Olympische koningsnummer mag de talentvolle generatie baanwielrenners eindelijk de regenboogtrui aantrekken. Nils van 't Hoenderdaal, Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Matthijs Büchli verslaan de concurrentie in eigen land in stijl met een Nederlands record. In augustus is ook de Europese titel een prooi voor de sprintmannen. De ploeg, dan met Roy van den Berg in de gelederen in plaats van Matthijs Büchli, verslaat in Glasgow de concurrentie in hun op een na snelste tijd ooit gereden

 

Sportvrouw van het Jaar 2018: Suzanne Schulting

Een historische zege tijdens de Olympische Spelen 2018 in PyeongChang komt voor rekening van Suzanne Schulting (21). Niet eerder won een Nederlandse shorttrackschaatser een gouden plak, maar zij doet het: bij de 1000m staat Schulting op het hoogste treetje van het podium op Medal Plaza. Dit goud volgt op een eerste medaille – het brons - met het dames relayteam op de 3000m, twee dagen eerder. Voorafgaand aan de Spelen wint Schulting het zilver op de 1000m op de EK. Na de Spelen sluit ze het winterseizoen op de WK samen met de andere TeamNL shorttracksters af met een zilveren medaille op de relay. In het nieuwe seizoen 2018-2019 laat Schulting direct zien dat ze het niet verleerd is: ze start met verschillende medailles bij de eerste wereldbekerwedstrijden.

Coaches van het Jaar 2018: Jac Orie en Raemon Sluiter

Jac Orie, de man van vier maal goud en een keer zilver op de Olympische Winterspelen in PyeongChang. Het begint met het goud van Carlijn Achtereekte op de 3000 meter. Een dag later is Sven Kramer in Gangneung de sterkste op de 5 kilometer. Orie’s pupil Kjeld Nuis zegeviert op de 1000 en 1500 meter. Op diezelfde 1500 meter is de tweede plek voor de jongste schaatser onder de hoede van Orie, Patrick Roest. Jac Orie, geroemd om zijn kwaliteiten als trainer, sluit de winter netjes af: in maart is het voor Nuis op het WK sprint wederom raak met een zilveren plak en schaatst Roest naar de zege op het WK allround in het Olympisch Stadion van Amsterdam. 

Voor Raemon Sluiter en Kiki Bertens begint het seizoen 2018 goed. Na de winst op het graveltoernooi van Charleston haalt Sluiters pupil de kwartfinale op de grasbanen van Wimbledon. Tijdens de finale van het ATP-toernooi in Cincinnati verslaat Kiki Bertens de Roemeense nummer één van de wereld, Simona Halep. Hiermee stijgt Bertens naar de dertiende plaats op de wereldranglijst. In het najaar richten Sluiter en Bertens zich op het halen van de WTA Finals. Mede door de toernooizege in Seoul plaatst Kiki zich voor deze Finals, en wordt met hulp van de on-court coaching van Sluiter, pas in de halve finale gestopt door Elina Svitolina. Bertens sluit een fenomenaal tennisjaar af met een 9e plaats in de WTA-ranking, als derde Nederlandse ooit in de top 10. De extraverte Sluiter heeft met zijn manier van coachen de juiste snaar gevonden die zijn pupil doet excelleren.

Sportman van het Jaar 2018 Kjeld Nuis

Tijdens zijn eerste Olympische Spelen maakt Kjeld Nuis (29) dit jaar in PyeongChang zijn favorietenrol waar. Na het toernooi zowel in 2010 als in 2014 op een haar na gemist te hebben, debuteert hij met een ijzersterke race op de 1500 meter in de Gangneung Science Oval. Hij snelt naar goud op het koningsnummer. Twaalf dagen later is ook het goud op de 1000 meter een prooi voor de technisch begaafde Nuis. Hij is de derde schaatser in de geschiedenis die die zeldzame dubbel op zijn naam schrijft. Een week later pakt Nuis, dankzij twee goede duizendmeters in China, het zilver tijdens het WK sprint.

De verkiezingsprocedure

Het verkiezingsjaar loopt van 1 december tot en met 30 november. Met de sportbonden stelt NOC*NSF de groslijst op met grootse resultaten. Die lange lijst korten NOC*NSF en NOS in tot een shortlist per categorie. Ook de vakjury wordt hierbij betrokken. De vakjury nomineert op basis van de shortlist en hun expertise. Het daadwerkelijk stemmen gebeurt door de vakjury en de genodigde sporters en coaches, vlak voor de live tv-uitzending. De stemmen van de sporters of coaches tellen samen voor vijftig procent mee in de uitslag, de stemmen van de vakjuryleden staan voor de overige vijftig procent.

 

Om de allergrootste sportlegendes uit de Nederlandse geschiedenis te eren, is de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs ingesteld, de Nobelprijs voor de Nederlandse sport. De vijf laatste winnaars bepalen samen wie de volgende Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs toebedeeld krijgt.

 

Wie de Young Talent Award verdient, is heel lastig om te beoordelen. Vooral omdat de meeste sporters en hun prestaties nog vrij onbekend zijn. Dit geldt voor de vakjuryleden, maar nog meer voor de stemgerechtigde sporters. Daarom bepaalt de vakjury niet de nominaties, maar direct de winnaar van de Young Talent Award. De naam van dit Talent wordt bekend gemaakt op de avond van het Sportgala.

De vakjury 2018 bestaat uit:

  • Bas van de Goor (onafhankelijk voorzitter)
  • Fred Buddenberg (vanuit de Nederlandse Sport Pers)
  • Ralf van der Rijst (vanuit NOC*NSF)
  • Guus Hiddink (vanuit de coaches)
  • Maarten van der Weijden (vanuit de oud-winnaars FBK/Jaap Eden)
  • Marc Lammers (vanuit de coaches)
  • Marianne Timmer (vanuit de oud-winnaars FBK/Jaap Eden)
  • Marije Smits (vanuit de Paralympiërs)
  • Ewoud van Winsen (vanuit de NOS)

Meer info over het Sportgala en het verkiezingsproces is terug te vinden op www.nocnsf.nl/sportgala.

Sportgala

Sportprijzen 2018 uitgereikt

Winnaars Sportgala 2018 332x269
Deel dit via: