Sportgala 2018

gala2017 1200

ARNHEM - Op zondag 2 december werd duidelijk welke sporters er zijn genomineerd voor een van de eretitels die op woensdag 19 december tijdens het NOS¦NOC*NSF Sportgala worden vergeven.

Kans op de titel ‘Sportman van het Jaar’ hebben motorcrosser Jeffrey Herlings, schaatser Kjeld Nuis en turner Epke Zonderland. Vier vrouwen zijn genomineerd voor de titel ‘Sportvrouw van 2018’: Wielrenster Anna van der Breggen, schaatster en shorttrackster Jorien ter Mors, shorttrackster Suzanne Schulting en wielrenster Annemiek van Vleuten.

De genomineerde Paralympische sporters zijn rolstoeltennisster Diede de Groot, snowboardster Bibian Mentel en de TeamNL rolstoelbasketbalsters.

De TeamNL baanwielrenners van de teamsprint, de TeamNL hockeydames en het TeamNL zeilduo Bekkering en Duetz, die zeilen in de 49er FX categorie, zijn genomineerd voor ‘Sportploeg van het Jaar 2018’. De strijd om de titel ‘Coach van het Jaar 2018’ gaat tussen Jac Orie (langebaanschaatsen), Jeroen Otter (shorttrack) en Raemon Sluiter (tennis). 

De genomineerden in bovenstaande categorieën zijn uitverkoren door een vakjury uit de sport, bestaande uit onder andere Marianne Timmer, Marc Lammers en Maarten van der Weijden.

"2018 was een zeer succesvol jaar, met prachtige prestaties op grote evenementen," aldus Bas van de Goor, oud-volleyballer en de voorzitter van de vakjury. "Het was moeilijk om in elke categorie de genomineerden aan te moeten wijzen. Er zijn veel goede discussies gevoerd binnen de vakjury. Iedereen bracht daarbij zijn eigen visie en ervaring mee. We beoordelen onder andere op criteria als prestatiedichtheid, het niveau van een evenement en de mondiale spreiding van de sport op topniveau." 

Verkiezingsprocedure

Een vakjury bepaalt deze nominaties op basis van de shortlist die NOS en NOC*NSF hebben opgesteld. De sportbonden hebben hiervoor hun input gegeven. Er wordt gekeken naar de prestaties vanaf 1 december van het vorige jaar, tot en met 30 november van dit lopende jaar. De daadwerkelijke stemming vindt vlak voor de live tv-uitzending van het NOS¦NOC*NSF Sportgala op 19 december plaats. Sporters brengen hun stem uit op de sporters, net als de genodigde bondscoaches dat doen voor de coachprijs. Ook de vakjuryleden brengen dan hun stem uit. De stemmen van de sporters of coaches tellen voor vijftig procent mee in de uitslag, de stemmen van de individuele vakjuryleden staan samen voor de overige vijftig procent. 

Samenstelling vakjury 2018

De vakjury 2018 bestaat uit de volgende personen:

  • Bas van de Goor, onafhankelijk voorzitter
  • Fred Buddenberg, vanuit de Nederlandse Sport Pers
  • Ralf van der Rijst, vanuit NOC*NSF
  • Guus Hiddink, vanuit de coaches
  • Maarten van der Weijden, vanuit de oud-winnaars FBK Carrièreprijs /Jaap Eden
  • Marc Lammers, vanuit de coaches
  • Marianne Timmer, vanuit de oud-winnaars FBK Carrièreprijs /Jaap Eden
  • Marije Smits, vanuit de Paralympische sporters
  • Ewoud van Winsen, vanuit de NOS 

TV-uitzending

Het NOS | NOC*NSF Sportgala is woensdag 19 december vanaf 20.30 uur rechtstreeks te volgen via NPO 1.

De juryrapporten:

Genomineerden Sportman van het Jaar 2018

Genomineerden Sportvrouw van het Jaar 2018

Genomineerden Sportploeg van het Jaar 2018

Genomineerden Paralympische Sporter van het Jaar

Genomineerden Coach van het Jaar 2018