Genomineerden Sportman van het Jaar 2018

Jeffrey Herlings600 - kopie

Jeffrey Herlings

Als eerste Nederlander ooit kroont Jeffrey Herlings (24) zich dit jaar tot wereldkampioen in de koningsklasse van de motorcross, de MXGP-klasse. In Assen is Herlings in september zijn enige overgebleven concurrent Antonio Cairoli de baas en sleept zo voor eigen publiek de titel in de wacht. De 24-jarige fabrieksrijder van KTM domineert. Hij staat dit seizoen liefst 21 keer op het podium, waarvan 18 keer op de hoogste trede. Op 13 juni breekt hij tijdens een training in Berghem zijn sleutelbeen, maar zelfs dat staat zijn titel niet in de weg. Na een operatie mist hij de GP van Lombardije, maar op 1 juli boekt Herlings in Indonesië alweer een overwinning.

Kjeld Nuis 600

Kjeld Nuis

Tijdens zijn eerste Olympische Spelen maakt Kjeld Nuis (29) dit jaar in PyeongChang zijn favorietenrol waar. Na het toernooi zowel in 2010 als in 2014 op een haar na gemist te hebben, debuteert hij met een ijzersterke race op de 1500 meter in de Gangneung Science Oval. Hij snelt naar goud op het koningsnummer. Twaalf dagen later is ook het goud op de 1000 meter een prooi voor de technisch begaafde Nuis. Hij is de derde schaatser in de geschiedenis die die zeldzame dubbel op zijn naam schrijft. Een week later pakt Nuis, dankzij twee goede duizendmeters in China, het zilver tijdens het WK sprint.

Epke Zonderland600 - kopie

Epke Zonderland

Vier jaar lang jaagt Epke Zonderland (32) op zijn derde wereldtitel aan de rekstok en op 3 november van dit jaar is het eindelijk zo ver. Dankzij zijn unieke oefening met twee keer twee vluchtelementen krijgt ‘papa Epke’ in Doha, op 5000 kilomber afstand van zijn twee weken eerder ter wereld gekomen zoontje Bert, voor de derde keer in zijn carrière WK-goud omgehangen. De Fries is met drie gouden (2013, 2014, 2018) en drie zilveren (2009, 2010, 2017) WK-medailles de meest succesvolle rekstokturner in de geschiedenis. Na een lastige periode met lichamelijke kwaaltjes tussen 2014 en 2017 dient de goede vorm van Zonderland zich al aan met zilver op het EK in Glasgow in augustus van dit jaar.