Genomineerden Paralympische Sporter van het Jaar 2018

Diede de Groot600 - kopie

Diede de Groot

Rolstoeltennisster Diede de Groot, 21 jaar, wint bijna alles dit jaar. In het enkelspel schrijft ze de Australian Open, Wimbledon en de US Open op haar naam en in december 2017 veroverde ze ook het goud op de Masters. In het dubbelspel wint Diede de US Open met Marjolein Buis, Roland Garros met Aniek Koot en Wimbledon met de Japanse Yui Kamiji. Ze maakt ook deel uit van het team dat de World Team Cup 2018 wint. De Groot voert de wereldranglijst voor zowel enkelspeelsters als voor dubbelspeelsters aan. Met deze prestaties treedt zij in de voetsporen van Esther Vergeer.

mentel_600

Bibian Mentel

De weg naar PyeongChang was voor paralympisch snowboardster Bibian Mentel (46) bezaaid met obstakels vanwege terugkerende kanker. Een maand voor de start van de Paralympische Spelen ondergaat zij nog een operatie. Ze is net op tijd hersteld om haar deelname aan de Spelen veilig te stellen. Ze wint in PyeongChang twee gouden medailles: op de banked slalom en de cross. Op de cross prolongeert zij haar Paralympische titel en omdat de banked slalom voor het eerst op het programma staat is ze daar de eerste Paralympisch kampioen. Op de wereldranglijst staat Bibian op de tweede plaats in beide disciplines. Inmiddels heeft zij een punt achter haar carrière gezet.

 

 

 

 

beijer600 - kopie

TeamNL rolstoelbasketbalsters

Het vrouwen rolstoelbasketbalteam schrijft in augustus in Hamburg geschiedenis door ongeslagen wereldkampioen te worden. De ‘Orange Angels’ spelen al jaren in de top van de wereld. Met veel nieuwe jonge speelsters in de groep hebben zij een nieuwe weg ingeslagen op weg naar Tokyo 2020. Op dit WK bewijzen ze dat het een goede richting is. De basketbalsters kunnen het hele toernooi leunen op een goede verdediging en dat is in de finale niet anders. Met 56-40 zijn ze overtuigend te sterk voor Groot-Brittannië. Mariska Beijer wordt uitgeroepen tot MVP van het WK en samen met Jitske Visser wordt ze in het All Star Team gekozen.