Leo van der Kar Biedt jonge sporters kans om serieus kennis te maken met topsport en topsportcultuur. 59

Sportfonds Leo van der Kar

Het Sportfonds Leo van der Kar is in 1960 opgericht. De stichter en naamgever van het fonds was een succesvol zakenman (Perry Sport) en een veelzijdig sportman. Leo van der Kar is een grote naam binnen de sportwereld. Van zijn ideeën voor conditietraining maakten veel topsporters, waaronder Olympisch kampioene Fanny Blankers-Koen, dankbaar gebruik. Het meest bekend werd Van der Kar echter door de oprichting van het Leo van der Karfonds.

Het Sportfonds Leo van der Kar biedt jonge, talentvolle sporters middels een buitenlandse stage of een stageweek in Nederland een kans om serieus kennis te maken met de topsport en de topsportcultuur (attitude, dagelijkse praktijk, keuzes maken). Ook het trainen onder een gerenommeerde buitenlandse coach geeft een extra dimensie, zowel voor de sporters als voor de begeleidende coach. Zonder het Fonds zouden sporters deze belangrijke stap in hun topsportcarrière moeten missen, doordat bij bonden vaak geen budget aanwezig is voor dergelijke internationale trainingsstages.

Sinds Sinds een aantal jaren verzorgt NOC*NSF op verzoek van en in samenspraak met het bestuur van het Sportfonds Leo van der Kar de uitvoering van de stages.

In 2014 is het Sportfonds geheel onder beheer gekomen van NOC*NSF. Middels het project Geven aan Sport probeert NOC*NSF het Sportfonds extra financiële slagkracht te geven om nog langdurig unieke stages te kunnen aanbieden aan toptalenten.

Wegens de huidige stand van zaken van het Sportfonds is besloten de aanvraag procedure te wijzigen. Sportbonden, met programma’s in groepen 1-4 van de Sportagenda 2016, kunnen vanaf 2014 zelfstandig het hele jaar door bij hun prestatiemanager een casus indienen waarin aangetoond wordt dat er binnen het programma sprake is van een of enkele toptalenten (aan de hand van een uitgebreid talentprofiel) waar de bond en de sporter(s) moeilijk zelf voor financiering kunnen zorgen voor een unieke stage. Deze voordracht zal door NOC*NSF beoordeelt worden waarna bij een mogelijke goedkeuring gezamenlijk invulling gegeven zal worden aan een unieke stage en de te betrekken trainer/coach.

Toegekende stages:
2014 – Golf, Rugby Sevens Dames en Beachvolleybal

Wilt u een stage (mede) mogelijk maken?
Wilt u bijdragen aan talentontwikkeling via het Leo van der Kar Sportfonds? Laat het ons weten via het reactieformulier (mailen naar info@nocnsf.nl), of klik hier voor meer informatie over Geven aan Sport. Wij helpen u graag.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Kayan Bool, kayan.bool@nocnsf.nl of 026 483 4759.