do 18 dec 2014
Nederlanders sporten meer en vaker in 2014

schaatsen300
ARNHEM - Het aantal Nederlanders dat in 2014 minstens één keer per week sport, is ten opzichte van vorig jaar met 300.000 gestegen naar 9 miljoen mensen. Het aantal jongeren (5-18 jaar) dat regelmatig sport is ten opzichte van 2013 ongeveer gelijk gebleven, circa 2,3 miljoen. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten uit onderzoek naar de sportdeelname in 2013 en 2014, uitgevoerd door GfK in opdracht van NOC*NSF.

Door het jaar heen zijn er grote verschillen waarneembaar in sportdeelname. In de zomer en in december wordt er relatief weinig gesport. Dit komt met name door de vakanties, waarin sportcompetities stil liggen en sportclubs dicht zijn. De pieken in sportdeelname zitten in april en november. Dit zijn de maanden waarin alle trainingen en sportcompetities juist volop draaien en er geen vakanties zijn.

Doelgroepen die significant meer sporten zijn mannen (+180.000), 31 t/m 44 jarigen (+120.000) en ouderen in de leeftijd 64 t/m 80 jaar (+80.000). Richard Kaper, hoofd Sportparticipatie bij NOC*NSF: “In de afgelopen jaren hebben we vanuit de sport gefocust op deze doelgroepen. De inspanningen die sportaanbieders hebben gedaan om mensen uit deze groepen aan het sporten te krijgen lijken dus te werken.”

Opvallend is dat de sportdeelname onder jongens licht daalt, terwijl deze onder meisjes uit de leeftijd 5 tot 18 jaar juist licht stijgt. Kaper: “Een verrassende uitkomst die we niet hadden verwacht en waar we op dit moment ook nog geen verklaring voor hebben. Samen met Achmea gaan we dit verder onderzoeken. Overigens is het percentage jongeren dat sport heel hoog, zo’n 75 procent.”

Zo’n 225.000 mensen zijn dit jaar gestart met fitnessen. Daarmee is deze sport de grootste stijger. Kaper: “We zien dat de fitnessbranche zeer klantgericht is en goed inspeelt op kansen in de markt. Bijvoorbeeld door flexibele abonnementen aan te bieden of door scherpe prijzen te hanteren”. Andere stijgers zijn hardlopen, wielrennen (toerfietsen en mountainbiken), wandelen en yoga. “Dit komt onder andere door de zachte wintermaanden en het mooie najaarsweer. Ook zien we dat er steeds meer hardloopwedstrijden en fietstoertochten worden georganiseerd, waar mensen individueel of in groepsverband aan kunnen deelnemen. En waar ze gericht voor trainen. Naast het sporten bij de atletiekvereniging of fietsclub zien we dat mensen steeds meer en vaker via social media met anderen afspreken om te gaan sporten. Mensen gaan vaker sporten op de momenten dat het hun uitkomt, maar vinden het toch fijn om dit samen met anderen te doen.”, aldus Kaper.

Gezondheid, fitheid en vitaliteit zijn de belangrijkste redenen om te sporten. Ook geeft een deel van de mensen meer prioriteit aan sporten door er meer tijd of geld voor te reserveren. Voor een ander deel van de mensen zijn tijd en geld juist redenen waarom ze in 2014 minder zijn gaan sporten.

Bekijk het volledige rapport via deze link.

>> Klik hier voor meer info over de Sportdeelname Index
>> Klik hier voor meer info over de Ledentallen
NOC*NSF Nederlanders sporten meer en vaker in 2014 schaatsen332
Deel dit via: