2 mrt 2017
Sport en politiek: verkiezingen komen eraan...

Stemmen verkiezingen ANP 300x200

Over precies twee weken weten we de uitslag van de parlementsverkiezingen. De afgelopen dagen en weken buitelden de verschillende lijsttrekkers over elkaar heen tijdens televisieoptredens, interviews in kranten en vooral via de sociale media.

Terugkijkend op de afgelopen kabinetsperiode heeft de sport in het algemeen alle reden om tevreden te zijn over de steun van de politiek. In het regeerakkoord van 2012 werd afgesproken dat de financiering via de kansspelen zou worden versterkt. Het duurde even, maar uiteindelijk fuseerden (onze) Lotto samen met de Staatsloterij en ontstond een jaar geleden de NLO (de Nederlandse Loterij), waarmee een duurzame financieringsbron voor de georganiseerde sport van zo’n 50 miljoen per jaar werd zekergesteld.

Desondanks heeft ook de sport de afgelopen jaren behoorlijk moeten bezuinigen wegens teruglopende inkomsten van (toen nog) de Lotto. Gelukkig konden we onze zorgvuldig opgebouwde reserves inzetten om de bezuinigingen voor een deel op te vangen. En daarnaast konden we voor onze topsportbegroting jaarlijks rekenen op de steun van ‘onze’ minister van Sport, Edith Schippers, die bereid was met extra financiële middelen onze toptiendroom in leven te houden.

Het ministerie van VWS heeft een mooi overzicht gemaakt in de vorm van een Sportresultatenbrief, waarin de opbrengsten van zes jaar sportbeleid van minister Schippers staan vermeld.

Kort gezegd hebben sportverenigingen, sportbonden, overheden en NOC*NSF, ervoor gezorgd dat de sport er in Nederland uitstekend voor staat. Er wordt meer gesport dan ooit; Nederland (TeamNL) schurkt tegen de top 10 van de wereld aan en er worden al jaren achtereen prachtige (top)sportevenementen georganiseerd. De maatschappelijke waarde van sport is alleen maar verder toegenomen.

Het belang van sport is terug te zien in de verkiezingsprogramma’s van de verschillende partijen. De NOS heeft een aardig overzicht gemaakt van de ‘sportieve’ ambities van de politiek met de verkiezingen in het vooruitzicht. De sport heeft het in het verleden wel eens met minder moeten doen.

Wat opvalt is de passie voor sport-campagne van het Kamerlid Rudmer Heerema, nummer 40 op de lijst van de VVD en dus bepaald niet zeker van een plek in het nieuwe parlement. Hij wil zich als pleitbezorger van dat maatschappelijke belang van sport, met voorkeurstemmen in de Tweede Kamer laten kiezen. Onze steun heeft hij uiteraard. Net zo goed als al die andere kandidaat-Kamerleden die zich inzetten voor het belang van sport in onze samenleving.

NOC*NSF probeert samen met de sportbonden en een groot aantal maatschappelijke organisaties uit bijvoorbeeld de (jeugd)zorg, cultuur, natuur, kinderopvang, overheid en onderwijs te komen tot allerlei elkaar versterkende allianties, uitmondend in een breed gedragen Nationaal Sportakkoord. Dit alles vormt een mooie inspiratie voor een nieuw te ontwerpen regeerakkoord. Daarmee kunnen we verder bouwen aan de enorme maatschappelijke waarde die de (georganiseerde) sport in zich heeft.

Voor nu wens ik alle lijsttrekkers en alle kandidaten voor de Tweede Kamer veel sportief succes met de campagne.

Gerard Dielessen

Algemeen directeur NOC*NSF

Lees hier andere blogs van gerard Dielessen.

Blog

Sport en politiek: verkiezingen komen eraan...

Stemmen verkiezingen ANP 332x269
Deel dit via:

Reageren

Naam
E-mail
Reactie