6 dec 2012
Weblog Gerard Dielessen: Samenwerking NOC*NSF-Rio krijgt vorm

Hendriks en Dielessen met Braziliaans bezoek 300
Met de komst van de Olympische Spelen naar Rio de Janeiro in 2016 hoopt wethouder Claudia Costin het basisonderwijs in Rio een enorme impuls te kunnen geven, door gebruik te maken van de Olympische waarden Respect, Vriendschap en Excelleren. De bevlogen onderwijzer Mauricio Pinto ziet zijn droom nu werkelijkheid worden. In Rio worden in de komende periode zes experimentele scholen opgericht waar per school zo’n vijfhonderd kinderen in de leeftijd van 11 tot 15 jaar - behalve in de reguliere vakken - ook worden onderwezen in ‘goed burgerschap’. Daarnaast kunnen ze er sporten. In februari van dit jaar werd in een van de achterstandswijken (favela’s) van Rio de Janeiro het eerste Ginasio Experimental Olimpico (GEO) geopend. Het zesde GEO zal na afloop van de Spelen zijn deuren openen in het Olympisch Dorp. Een van de zes wordt speciaal ingericht voor kinderen met een beperking.

Mauricio Pinto en Beatriz Alquerez geloven heilig in dit mooie project. Beiden werken op de afdeling onderwijs van de stad Rio. Ze zijn er vast van overtuigd dat door de komst van de Spelen naar Brazilië het onderwijs een enorme innovatieve impuls zal krijgen, door de Olympische waarden aan hun systeem toe te voegen. De afgelopen dagen waren Mauricio en Beatriz te gast bij NOC*NSF om kennis uit te wisselen en te praten over mogelijke vormen van samenwerking op weg naar de Olympische Spelen van 2016. Want als Nationaal Olympisch Comité wil Nederland niet naar Rio om alleen medailles te winnen. Wij willen ook graag onze kennis en kunde ter beschikking stellen, zodat we verdere invulling geven aan de Olympische waarden Respect, Vriendschap en Excelleren.

De komende weken gaan we onze ideeën op het gebied van uitwisselingsprogramma’s, onderwijsvolgsystemen, steun aan leraren en coaches verder uitwerken. Dat leidt ongetwijfeld tot een mooie samenwerking, waarbij wij elkaar kunnen versterken en gebruik kunnen maken van elkaars kennis. Want kennis delen is immers kennis vermenigvuldigen.

Gerard Dielessen
Algemeen directeur NOC*NSF

Lees hier de eerdere blogs van Gerard Dielessen.

Volg Gerard Dielessen op Twitter via www.twitter.com/gerarddielessen
Blog Weblog Gerard Dielessen: Samenwerking NOC*NSF-Rio krijgt vorm. Hendriks en Dielessen met Braziliaans bezoek 332
Deel dit via:

Reageren

Naam
E-mail
Reactie