di 27 jan 2015
Ruim vijf miljoen Nederlanders willen in 2015 meer sporten

NOCNSF_SDI  dec 280x180
ARNHEM – Een derde van de ruim 15 miljoen Nederlanders tussen de 5 en 80 jaar wil in 2015 meer gaan sporten. 7,5 miljoen mensen willen gezonder eten en bijna zeven miljoen mensen willen afvallen. Dat blijkt uit onderzoek dat GfK in december 2014 onder bijna 3000 mensen heeft uitgevoerd in opdracht van NOC*NSF en Achmea.

Veel Nederlanders vinden gezondheid belangrijk en zien dit vooral als een eigen verantwoordelijkheid. Sport wordt daarbij als een belangrijk onderdeel ervaren. De grootste behoefte om meer te gaan sporten komt met name voor bij personen tot 44 jaar, hoger opgeleiden en mensen die energiek en avontuurlijk in het leven staan.

Van de mensen die niet of weinig sporten geeft 25 procent aan in 2015 meer te willen sporten. Conditieverbetering, gewichtsverlies, ontspanning en verbeteren van de gezondheid zijn de belangrijkste redenen om meer te gaan sporten. Fitness, hardlopen en wandelen krijgen daarbij bij miljoenen Nederlanders de voorkeur.

Erik Lenselink, manager Sportontwikkeling bij NOC*NSF: “Rond oud en nieuw hebben veel mensen goede voornemens voor het nieuwe jaar en vaak hebben deze betrekking op de eigen gezondheid. De uitkomsten van dit onderzoek laten zien dat het met de goede voornemens van de Nederlanders wel goed zit en het is in lijn met de tendens dat gezond leven en vitaliteit steeds belangrijkere thema’s worden in de Nederlandse samenleving. We zijn dan ook erg benieuwd in hoeverre mensen ook daadwerkelijk die stappen zetten om meer te gaan sporten en bewegen en gezonder te gaan leven. Dat gaan we zeker verder onderzoeken.”

Sportdeelname Index in december gedaald
Overigens daalde de NOC*NSF Sportdeelname Index in december 2014 naar 90 punten. Het aantal mensen dat minimaal één per week sportte was 54 procent, dat zijn zo’n 8,1 miljoen Nederlanders. Minder tijd, het feit dat de sportaanbieder was gesloten en de ongunstige weersomstandigheden zijn de meest genoemde redenen waarom mensen in december minder sportten.

Lenselink: “Door het jaar heen zien we twee grote dalingen in de sportdeelname, in augustus en in december. Dus tijdens de zomer- en kerstvakantie. Veel Nederlanders gaan dan minder sporten en maken meer tijd vrij voor het gezin, familie en rust. Veel sportclubs en sportaanbieders zijn ook niet actief en de competities liggen dan stil. Overigens hebben in december 2014 zo’n 450.000 mensen meer gesport dan in december 2013 en dat is in lijn met de trend dat in heel 2014 de sportdeelname hoger was ten opzichte van het jaar daarvoor.”

Lenselink ziet wel kansen voor de sport. “Veel mensen willen in de kerstvakantie samen leuke dingen doen. Clubs kunnen hierop inspelen door bijvoorbeeld activiteiten aan te bieden, waarbij het gezin juist samen kan sporten”.
ASDI dec 2014 280
Ook daling bij jongeren tot 18 jaar
De Achmea Sport Index tot 18 jaar, als onderdeel van de NOC*NSF Sportdeelname Index, is in december 2014 gedaald naar 102 punten. In november was dit 196 punten. Zo’n 72 procent, circa 2,1 miljoen jongeren, heeft in de maand december vier keer of vaker gesport.

Marco Simmers van Achmea: “We zien dat het sporten onder jongeren gemiddeld hoger ligt, maar dezelfde pieken en dalen vertoond. November is een topmaand voor beweging doordat verenigingen volledig draaien en vakanties ontbreken. Maar we willen bij deze doelgroep nog beter snappen hoe we ze aan het bewegen kunnen krijgen en houden. En wat we daarvan leren gebruiken om hetzelfde te realiseren bij hun ouders. Om het belang van bewegen te kunnen blijven onderstrepen. Vooral Zilveren Kruis zal zich hier de komende jaren mee gaan bezighouden.”

Voor de gehele NOC*NSF Sportdeelname Index en de Achmea Sport Index tot 18 jaar, klik hier.
Voor de rapportage over de goede voornemens, klik hier.
Sportdeelname Ruim vijf miljoen Nederlanders willen in 2015 meer sporten. Karatemeisje 332x269
Deel dit via: