Puck Brouwer

Naam: Puck Brouwer 
Geboren: 29 oktober 1930 te Leidschendam
Overleden: 6 oktober 2006 te Oostvoorne

1952, Olympische Spelen XV te Helsinki, Finland
Sport: atletiek
Onderdeel: 100 meter
Prestatie: in halve finale uitgeschakeld
Onderdeel: 200 meter
Prestatie: zilver in 24,2 sec.
Onderdeel: 4 x 100 meter estafette
Prestatie: zesde plaats in 47,8 sec

1956, Zomerspelen XVI te Melbourne, Australië
Sport: atletiek
Onderdeel: 100 m, 200 m en de 4x100 m estafette
Geen deelname na terugtrekken Nederlandse equipe

Van Puck Brouwer, sprintend in de schaduw van Fanny Blankers-Koen, werd op de 200 meter in Helsinki hoogstens een finaleplaats verwacht. Op een medaille werd in dat veld van zeer sterke loopsters niet gerekend. Maar na alle teleurstellingen rond de vedette van Londen 1948, brak voor Nederland op zaterdagmiddag 26 juli toch nog even de zon door.

Puck Brouwer mocht zich na de finale van de 200 meter het zilver in handen laten drukken. Nog slechts vijfde na honderd meter, begon ze op het rechte eind aan een imposante achtervolging, die haar voorbij al haar rivalen (onder wie de Russische Khnykina en de Australische Cripps) bracht, met uitzondering van Marjorie Jackson, die zich net als op de 100 meter een klasse apart toonde. In de tijd van 24,2 stoof ze als tweede over de finish.

Brouwer maakte tijdens de race nog een zonderlinge belevenis mee. De Zuid-Afrikaanse Hasenjager raakte de draad kwijt en belandde in baan 2, die van Brouwer. De Nederlandse wist even niet wat haar overkwam en begon te twijfelen aan de juistheid van haar eigen koers. "Was ik nu op weg naar een medaille of naar diskwalificatie? Al sprintend begon ik de banen te tellen: 1, 2, 3. Toen wist ik het: ik zat goed en zij zat fout."

Jobstijding uit Nederland
In 1956 zou de winnares van Olympisch zilver, inmiddels met de achternaam Van Duyne-Brouwer, uitkomen op de 100 m, 200 m en de 4x100 m estafette. Ze was al in het olympisch dorp van Melbourne gearriveerd, toen de jobstijding uit Nederland kwam. "Samen met Eef Kamerbeek, Henk Visser en Diny Hobers was ik vooruitgegaan om te acclimatiseren", vertelde ze 31 jaar later in het boek Kroniek Olympische Spelen. "De Spelen vielen in november en toen was het volop zomer in Melbourne en winter bij ons. Ik zou een goede kans op een medaille hebben gehad, zeker op de 200 meter. Dat kan ik nu natuurlijk makkelijk zeggen, achteraf, maar ik was best goed in die tijd."

"We zaten in een gezellig bungalowtje, waar na afloop van de Spelen de plaatselijke bevolking zou komen te wonen. We waren ruim een week in het dorp, toen onze chef d'equipe Willem van Zijll 's ochtends aan het ontbijt ineens zei: 'Ik heb een vervelende mededeling voor jullie uit Holland. We mogen niet meedoen aan de Spelen'. We snapten er niets van. Wisten wij veel wat er zich in Hongarije had afgespeeld. We vonden het afschuwelijk. Na het ontbijt gingen Dien en ik terug naar ons bungalowtje en daar hebben we om de beurt zitten huilen."

"In die tijd had ik nogal een grote mond en er verschenen allerlei stukjes in de krant waarin stond hoe belachelijk ik het vond. Daarop kreeg ik al snel een telegram van mijn man waarin hij schreef dat ik mijn mond moest houden omdat ik voor communiste werd uitgemaakt. Later heb ik zelfs dreigbrieven gekregen met teksten als: 'Ze moesten jou voor de tanks gooien'."

Badges van de jasjes
"We moesten meteen het dorp uit, de badges moesten van de jasjes en de olympische kleding mochten we niet meer aan. Van Japanners kregen we vrijkaartjes aangeboden want die dachten dat we wegens geldgebrek terug moesten. Ik ben toen rechtstreeks naar Amerika gevlogen en heb daar een paar weken vakantie gehouden. Dat had ik van tevoren gepland."

"Toen ik begin januari terugkwam, ben ik meteen gestopt. Nooit is er meer iemand van de Atletiekunie of van het NOC naar me toegekomen. Achteraf waren we één van de weinige landen die Melbourne boycotten. Ik ben het er nog steeds niet mee eens. Ik begrijp niet waarom sport niet zonder politiek kan en er is nooit iemand geweest die me dat heeft kunnen uitleggen. Kijk, mensen die sport bedrijven kraken geen huizen of voeren geen oorlog. Tussen sportlieden onderling ontstaat altijd een band."

Foto: Finish 200 meter: Marjorie Jackson duidelijk eerste, Puck Brouwer (130) tweede.

Bronnen:
• Kroniek Olympische Spelen, 75 jaar NOC (Elsevier, 1987)
• Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Spaar en Hout, 2012)
• Foto: ANP