vr 13 feb 2015
Parijs denkt na over Olympische Spelen 2024

Beeld met ringen_200x300
PARIJS - Parijs overweegt zich kandidaat te stellen voor de organisatie van de Olympische Spelen in 2024. Dat liet burgemeester Anne Hidalgo donderdag doorschemeren bij de presentatie van een studie naar de haalbaarheid.

Parijs, dat in 2012 werd gepasseerd ten faveure van Londen, zou daarmee een van de mogelijke kandidaatsteden worden, naast onder meer Istanbul, Boedapest, Berlijn en Hamburg. De steden Boston en Rome hebben zich al officieel gemeld. "Maar dit is te groot om ons te laten leiden door enthousiasme en ongeduld'', zei Hidalgo. "We denken er over na.''

Het prijskaartje voor de Franse lichtstad worden geraamd op zo'n 6,2 miljard euro. De kosten zouden kunnen worden beperkt omdat Parijs over hoogwaardige accommodaties beschikt als Roland Garros (tennis) en het Stade de France (atletiek, voetbal).

De operationele kosten worden geschat op 3,2 miljard euro waarvan 97 procent uit private fondsen zou komen. Het IOC draagt 1,85 miljard bij terwijl de geschatte kosten voor infrastructuur (sporthallen, olympisch dorp) nog eens 3 miljard zouden bedragen. Dat laatste bedrag zou voor de helft uit publiek geld worden bekostigd.

Het zou de derde keer zijn dat de Olympische Spelen in de Franse hoofdstad worden georganiseerd. Eerder gebeurde dat in 1900 en 1924.
Deel dit via: