Gerard Dielessen_88x62 Weblog Gerard Dielessen.

di 14 jun 2011
Over toptienambitie, London 2012 en Alpe d’HuZes

Alpe 300
Was natuurlijk een prima vraag van interviewer Klaas Drupsteen afgelopen donderdagnacht in Casa Luna: waarom wil Nederland eigenlijk structureel in de top tien van de wereld staan? De dag was lang geweest voor mij, want al om half drie opgestaan in die vroege donderdagochtend voor Alpe d’HuZes. Dan is het bijna 24 uur later bij zo’n belangrijke vraag toch even goed opletten om het juiste antwoord te formuleren.

Over Alpe d’HuZes straks meer, maar nu eerst het antwoord waar Klaas zo nieuwsgierig naar was, tijdens ons mooie nachtelijke gesprek over de maatschappelijke waarde van sport, boven op de ruim 1800 meter hoge Alpe d’HuZes. Nederland wil een sportland zijn, zoals bijvoorbeeld een land als Australië. En sport heeft een enorm positieve impact op een gezonde, veilige, gezellige, sociale, innovatieve en inspirerende samenleving.

Ik zeg het graag Nelson Mandela nog maar eens na:
- sport verenigt mensen
- sport inspireert
- sport verandert de wereld


Blij dat Klaas Drupsteen dit citaat van deze grote wereldleider nog eens aanhaalde tijdens ons gesprek. Maar waarom dan die top tien? Top en breedtesport kunnen niet zonder elkaar, is niet alleen mijn vaste overtuiging, maar ook die van de georganiseerde sport in Nederland. Vandaar dat de ambitie top tien en de verhoging van de sportparticipatie (deelname) beide de leidende motieven zijn van de Sportagenda 2013 – 2016, die de sport in Nederland nu al aan het maken is.

Hoe meer successen onze vaderlandse topsporters halen, hoe meer helden/voorbeelden er zijn voor diegenen die de stap naar actief sporten nog (of weer) moeten maken. Sporthelden zijn essentieel voor de ontwikkeling van de breedtesport. Medaillewinnaars willen zelf ook graag worden ingezet om andere mensen te inspireren om ook te gaan sporten.

Maar er is meer. Veel meer. Continue topsportprestaties hebben positieve effecten op de sociale samenhang in een veilige samenleving. Laat jonge kinderen vooral gaan sporten. Heel goed dus dat sportminister Edith Schippers een speerpunt heeft gemaakt van sport in de buurt. Draagt bij aan de veiligheid op straat.

Denk aan Mandela, of aan de successen van het Nederlands voetbalelftal vorig jaar in Zuid Afrika, of aan de sportieve en tot de verbeelding sprekende prestaties van onze atleten tijdens de Olympische en Paralympische Spelen. Sport inspireert en verandert de wereld.

Vreemd dan ook dat in de afgelopen weken in diverse publicaties werd opgetekend dat de leiding van NOC*NSF het liefst de Spelen van 2012 in London zou willen overslaan, om dat daar een toptienklassering niet haalbaar zou zijn. Wat een onzin. Ik kan iedere lezer hier verzekeren dat we juist zeer uitzien naar London 2012. En ik kan iedereen verzekeren dat we dag in, dag uit, onder leiding van onze chefs de mission Maurits Hendriks en André Cats (Paralympisch) onze stinkende best doen om ook in London in de top tien van het medailleklassement te eindigen.

Uitgangspunt is dat we in ieder geval de prestaties van Beijing in 2008 willen verbeteren. Toen eindigden we op de twaalfde plaats. En inderdaad, het is waar dat we vanaf medio dit decennium een structurele plaats in de mondiale top tien ambiëren. En ik kan iedereen verzekeren dat Maurits Hendriks daar met de bonden, topsporters, NOC*NSF-medewerkers en zijn ‘High Performance Team’ heel hard mee aan het werk is. Ik voorspel: het worden heel mooie en bijzondere Olympische Spelen over ruim een jaar in London.

Nog even terug naar zo’n ander moment van genieten. Afgelopen week op de ‘Hollandse berg’ in Frankrijk. Alpe d’Huez, waar de bijzondere actie Alpe d’HuZes plaatsvond. Ruim vierduizend fietsers trotseerden daar verschillende keren de 21 bochten en ruim 1100 meter hoogteverschil voor KWF Kankerbestrijding. Zelf reed ik als lid van het team www.arnhemsmeisjefietst.nl vijf keer omhoog. Maar liefst twee teams van NOC*NSF, Femmes d’Olympiek en Tandje 28, deden mee. Over voorbeelden gesproken. Eigenlijk ook gewoon een toptienprestatie.

Ik kan er niet anders dan heel trots op zijn. Sport inzetten als middel om de samenleving een beetje beter te maken. Ik heb het deze week weer eens zelf heel intens meegemaakt. Meer dan twintig miljoen euro is er in de afgelopen week bijeengefietst voor KWF.

Voor wie meer wil weten en lezen over deze bijzondere actie, hieronder een paar weblinkjes:

- De gezamenlijke NOS/NCRV uitzending van donderdag 9 juni
Tandje28
- Femmes d’ Olympiek
Mijn persoonlijke Ad6 (blog)pagina
Compilatie van Knooppunt Kranenbarg
Radio-uitzending Casa Luna over maatschappelijk waarde van sport 

Mooi om nog even te laten weten dat tijdens Alpe d’HuZes verschillende (ex)topsporters, onder wie Olympisch gouden medaillewinnares Nicolien Sauerbreij, het goede voorbeeld gaven door ook mee te doen. Benieuwd wie nu nog durft te zeggen dat de toptienambitie, London 2012, de sportontwikkeling in Nederland en Alpe d’HuZes, geen onderlinge samenhang vertonen.

Gerard Dielessen
Algemeen directeur NOC*NSF

Lees hier de eerdere blogs van Gerard Dielessen.
Volg Gerard Dielessen op Twitter via www.twitter.com/gerarddielessen.

Weblog Weblog Gerard Dielessen: Over toptienambitie, London 2012 en Alpe d’HuZes. Alpe 332
Deel dit via: