do 02 okt 2014
Oslo trekt zich terug voor Winterspelen 2022

OSLO (NOS) - Oslo trekt zich terug voor de organisatie van de Olympische Winterspelen in 2022. Eén partij in het Noorse parlement steunde de plannen niet langer, waarna de regering ook een streep zette door het bid.

De Noorse bidcommissie beloofde het evenement in 2022 te organiseren voor 1/10 deel van de totale kosten van Sotsji 2014, die op het recordbedrag van 51 miljard dollar uitkwamen (circa 40 miljard euro). Mede uit vrees voor een forse overschrijding van de begroting bleef brede politieke steun in Noorwegen uit.

Financieel niet haalbaar
"De steun van de bevolking was gewoon te klein", liet minister Erna Solberg aan Noorse media weten. Ook zou het organiseren van de Winterspelen, dat Oslo in 1952 al eens deed, financieel niet haalbaar zijn. "Ik had gehoopt op een ander resultaat vanavond", zei Stian Berger Roesland, burgemeester van Oslo.

Almati (Kazachstan) en Peking (China) zijn nu nog de enige overgebleven kandidaten. Eerder trokken Lviv (Oekraïne), Krakau (Polen) en Stockholm (Zweden) zich al terug. Ook München (Duitsland) had plannen voor de organisatie, maar liet vorig jaar al weten de kandidaatstelling niet door te zetten.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) maakt op een congres in Kuala Lumpur op 31 juli 2015 bekend naar welke stad de Spelen van 2022 gaan.

Deel dit via: