Bolhuis en Prins Willem-Alexander 88x62 In het Olympisch Plan 2028 zijn ambities geformuleerd. 90

Olympisch Plan 2028: Sport is hét middel voor een kerngezonde Nederlandse samenleving

Camiel Eurlings 300x200
TILBURG - Sport is hét middel voor een kerngezonde Nederlandse samenleving. Daarover waren alle aanwezigen op de afsluitende bijeenkomst van Olympisch Vuur in Tilburg het op 19 april 2013 eens.

Voor de bijeenkomst In sportcomplex T-kwadraat was een groot aantal gasten uitgenodigd. Onder leiding van dagvoorzitter Mark Huizinga, werd de dag begonnen met een korte terugblik en beschouwing door het Topsportteam 2028. Deze werd gevolgd door een aantal presentaties, waaronder ‘Evenementen: Celebrate Sports’ door Henny Smorenburg, strategisch adviseur evenementenambitie NOC*NSF / CEO EYOF Utrecht 2013.

Piet Brandjes (directeur APPM Management Consultants), Nelleke Penninkx (planoloog Dienst Ruimtelijke Ordening Amsterdam), Bart Zijlstra (directeur VWS), Niel Markensteijn (managing partner TIG sports / evenementenorganisator), Peter van Veen (directeur Sport en Recreatie Rotterdam) en Gerard Dielessen (algemeen directeur NOC*NSF), gingen vervolgens in een rondetafelgesprek de discussie met elkaar aan over het thema ‘Inspiratie van sportevenementen voor ruimtelijke innovatie’.

Het middagprogramma begon met ‘Sportonderwijs: gezonder en slimmer’, met een toespraak van Jan van Zijl, voorzitter van de MBO Raad. Hierna nam André Bolhuis, voorzitter van NOC*NSF, het woord over de ‘Toekomst van de sport in Nederland’. Zijn toespraak is hier in zijn geheel terug te lezen.

Bolhuis ging samen met Jan van Zijl in gesprek met Ziggy Tabacznik (directeur 2Basics), Bas van de Goor (Bas van de Goor Foundation), Jan Rijpstra (voorzitter KVLO), Henk Post (directeur voortgezet onderwijs ministerie OCW) en Henk Stokhof (hoofd Sport Dienst Maatschappelijke Ondersteuning Amsterdam), in gesprek over het thema ‘De betekenis van sport voor het onderwijs.’

Paul Schnabel (directeur SCP) beschreef daarna welke grote maatschappelijke betekenis de Olympische Spelen in Nederland hadden kunnen hebben. Antoinette Laan, wethouder Sport in Rotterdam, vertelde bevlogen over de kracht van sport op lokaal niveau. Haar inbreng werd vanuit provinciaal perspectief aangevuld door Brigite van Haaften-Harkema, lid Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant.

Het laatste woord van het officiële programma was aan Camiel Eurlings, de - zoals dagvoorzitter Mark Huizinga hem noemde - ‘voorlopig laatste voorzitter’ van Olympisch Vuur. Eurlings roemde de oud-topsporters van het Topsportteam en riep hen op om met NOC*NSF door te gaan op de ingeslagen weg om met sport Nederland sterker te maken. Hij raadde iedereen aan om vast te houden aan zijn idealen en om de Olympische waakvlam te behouden, zodat die - wanneer de tijd daar weer rijp voor is - kan oplaaien tot een Olympisch vuur.

>> Lees het het e-zine Legacy 2028 op www.legacy2028.nl.