IOC 88x62 Op Olympic Day vieren we de waarden excelleren, respect en vriendschap.

Olympic Day

Olympic Day 500
Jaarlijks wordt op 23 juni in meer dan 160 landen Olympic Day gevierd. Een feestelijke dag ter ere van het ontstaan van de moderne Olympische Spelen. Wereldwijd nemen honderdduizenden mensen van jong tot oud deel aan diverse educatieve en sportieve activiteiten. Op initiatief van NOC*NSF geven topsporters op basisscholen in heel Nederland spreekbeurten.

Van maandag 22 tot en met vrijdag 26 juni 2015 worden ruim 80 spreekbeurten gegeven door topsporters op meerdere basisscholen in Nederland. In totaal geven zij aan zo’n 150 klassen presentaties over hun ervaringen in de sport, om kinderen te inspireren. Met deze spreekbeurten vertellen onder anderen Mark Tuitert, Esmé Kamphuis en Chris Vos over hun topsportervaringen o.a. op de Olympische en Paralympische Spelen en leren de kinderen over de Olympische idealen en waarden. Deze waarden excelleren, respect en vriendschap, vertaald in het ‘IK.JIJ.WIJ.-concept', vormen de basis voor de spreekbeurt en zijn de kern van het Olympisch Educatie-programma van NOC*NSF.

De opzet van de spreekbeurt is interactief. In het onderdeel IK (excelleren) komen de eigen ervaringen van de topsporter aan bod en worden persoonlijke herinneringen, zoals foto’s of medailles getoond. In het onderdeel JIJ (respect) vertellen de leerlingen over hun eigen prestaties. De topsporter geeft, als een echte coach, tips hoe ze met respect voor zichzelf en anderen het beste uit zichzelf kunnen halen. Bij het laatste onderdeel WIJ (vriendschap) maakt de topsporter samen met de kinderen van de klas een groepsfoto: een blijvende herinnering aan het bezoek aan de school.

Olympic Day 2013: Bas van de Goor geeft een Olympische spreekbeurt: